KNHS


Ruiters in het zweet op Papendal
8 januari 2008


ARNHEM (KNHS) - In het medisch centrum op het Nationaal Sportcentrum Papendal bij Arnhem zijn alle Nederlandse ruiters die kans maken op deelname aan de Olympische Spelen in Hong Kong dinsdag op hun lichamelijke fitheid getest. Ruud Jacobs - reeds enige tijd betrokken bij de conditieopbouw van jonge talenten in het Rabo Talententeam - en zijn assistenten voerden deze nul-meting uit.

Doel van deze fitheids meting is het in kaart brengen van de lichamelijke gesteldheid van de ruiters, om er daarna met individueel toegesneden programma's voor te zorgen dat niet alleen de paarden optimaal aan de start verschijnen van de Olympische Ruiterspelen, maar ook de ruiters.
Voor de hippische topsport is deze aanpak geheel nieuw. Naast het werk op apparaten in het krachthonk stonden er ook diverse looponderdelen op het programma, alsmede een medische keuring. De ruiters werkten zich met veel enthousiasme in het zweet en leken zeer gemotiveerd om niet alleen nu een goede prestatie neer te zetten, maar ook om hun nu al goede lichamelijke conditie verder te verbeteren. "De klimatologische omstandigheden in Hong Kong medio augustus zijn geheel anders dan de ruiters gewend zijn en met een optimale lichamelijke fitheid past het lichaam van een mens zich gemakkelijker aan nieuwe omstandigheden aan", aldus Jacobs, die met zichtbaar genoegen de ruiters opzweepte het uiterste van zichzelf te vragen. Naast testen die de algemene menselijke conditie kunnen gaan dienen werden ook testen uitgevoerd die specifieker voor ruiters zijn. Zo werd getracht de kracht en de coördinatie te meten van de linkerzijde van het lichaam alsmede van de rechterzijde, iets wat bij paardrijden van groot belang is.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Foto: Anky van Grunsven tijdens haar fitheidstest door: www.melissen.net