Raad van de Europese Unie

RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 8 januari 2008
5057/1/08 REV 1 (Presse 6)
P 004
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de presidentsverkiezingen in Georgië van 5 januari 2008

De presidentsverkiezingen van 5 januari 2008 zijn, met name tegen de achtergrond van de recente politieke ontwikkelingen in het land, een belangrijke test geweest voor de democratie en de stabiliteit in Georgië.
De Europese Unie feliciteert de Georgische bevolking met het ongestoorde verloop van de verkiezingen en neemt nota van de voorlopige bevindingen en conclusies van de internationale verkiezingswaarnemingsmissie, die heeft verklaard dat de verkiezingen in wezen voldoen aan de meeste afspraken en normen inzake democratische verkiezingen die in het kader van de OVSE en de Raad van Europa zijn overeengekomen. De EU is tevens verheugd over de goede samenwerking tussen de Georgische autoriteiten en de verkiezingswaarnemingsmissie van de OVSE/het ODIHR. De Europese Unie wijst er echter ook op dat dringend een aantal wezenlijke problemen moet worden aangepakt. De Europese Unie verzoekt Georgië al het nodige te doen om de vastgestelde tekortkomingen te verhelpen, zodat de parlementsverkiezingen later dit jaar succesvol kunnen verlopen. Georgië moet met name meer doen om de onafhankelijkheid van de overheidsinstellingen tijdens politieke campagnes, de vrijheid en het pluralisme van de media en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te versterken. 5057/1/08 REV 1 (Presse 6) 2
NL
De Europese Unie ziet uit naar de definitieve resultaten van de presidentsverkiezingen en roept de bevoegde autoriteiten op ervoor te zorgen dat alle klachten adequaat en met spoed worden behandeld. De EU roept alle politieke krachten ook op de verkiezingsuitslag te respecteren en zich constructief en democratisch op te stellen, zodat voor Georgië verdere vooruitgang mogelijk wordt. Dialoog tussen de politieke krachten is een wezenlijk onderdeel van dit proces. De Europese Unie herhaalt voorts dat zij zich in het kader van de uitvoering van het actieplan van het Europees Nabuurschapsbeleid onverminderd blijft inzetten voor het versterken van de betrekkingen met Georgië. "De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië en Armenië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom 5057/1/08 REV 1 (Presse 6) 1