Raad van de Europese Unie

RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 8 januari 2008
5099/08 (Presse 8)
6/08
(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de vrijlating van 119 gevangenen in Azerbeidzjan

De Europese Unie is verheugd over de lang verwachte vrijlating van vijf journalisten naar aanleiding van de Dag van de Solidariteit van de Azerbeidzjanen in de wereld. De presidentiële gratieverlening is een positieve stap op weg naar de vervulling door Azerbeidzjan van de internationale en Europese verplichtingen inzake persvrijheid. De Europese Unie zou graag zien dat de drie journalisten die nog steeds gevangen worden gehouden (Mirza Sakit Zahidov, Ganimat Zahid en Eynullah Fatullayev) zo spoedig mogelijk worden vrijgelaten of dat hun gratie wordt verleend, en wenst dat er een moratorium wordt afgekondigd voor procedures wegens smaad. De Europese Unie is ervan overtuigd dat dergelijke politieke gebaren zouden kunnen bijdragen tot versterking van het partnerschap tussen Azerbeidzjan en de Europese Unie, en bevorderlijk zouden zijn voor een gunstiger politiek klimaat in de aanloop naar de verkiezingscampagne.
5099/08 (Presse 8) 2
NL
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede de Republiek Moldavië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom 5099/08 (Presse 8) 1