Ingezonden persbericht


Persberichten

Uitgebreid gezondheidsadvies op Vakantiebeurs 2008

Publicatiedatum: 21-11-2007

Persbericht
Utrecht, 22 november 2007

Vakantieganger nog te weinig bestand tegen risico's

In hal 1 en 2 van de Vakantiebeurs 2008 zullen de bezoekers weer uitgebreid advies kunnen krijgen om gezond op reis te gaan en gezond weer thuis te komen. Vorig jaar maakten 8000 beursbezoekers van de gelegenheid gebruik met een arts te praten over de gezondheidsrisico's die aan het reizen naar bepaalde bestemmingen verbonden kunnen zijn. Ieder jaar blijken veel vakantiegangers op reis te gaan zonder afdoende voorzorgsmaatregelen. Vlucht, accommodatie, reisbescheiden en reisplannen hebben in de voorbereiding van de reis wel alle aandacht. De vakantiegangers, maar ook de zakenreizigers, zijn zich nog niet allemaal bewust van de risico's die ze lopen in landen waar malaria, gele koorts, maar ook vormen van geelzucht nog steeds voorkomen.

Drie doden
Mede als gevolg daarvan vielen dit jaar in ons land drie doden vanwege een in het buitenland opgelopen malaria infectie. Het aantal gevallen van geelzucht (hepatitis A of B) loopt in de honderden. Bij deze ziekte moet niet alleen aan bestemmingen in Afrika of Azië gedacht worden, maar ook aan Turkije, Kroatië, Oekraïne en landen rond de Middellandse Zee, zoals de populaire bestemmingen Marokko, Tunesië en Egypte. Het eten van ijsklontjes, soft ijs en salades houdt al een risico in van geelzucht besmetting.

Malaria resistentie
Het baart medici wel zorgen dat in enkele landen sprake is van malaria resistentie, waardoor oude bestrijdingsmiddelen niet meer effectief werken. Volgens dokter dokter David Overbosch, die als directeur- internist is verbonden aan het Travel Clinic Havenziekenhuis in Rotterdam, is de werking van de hier veelal voorgeschreven moderne pillen voor 98 procent effectief. Dat betreft dan de pillen lariam of lamarone .

Verbetering
Toch is er sprake van verbetering, zegt Overbosch. De verbetering komt naar zijn mening op rekening van de reisorganisaties en de verzekeringsmaatschappijen. De reisorganisaties wijzen, waar dit nodig is, meer en systematischer op de noodzaak tot inentingen of andere voorzorgsmaatregelen die de gezondheid ten goede kunnen komen. Vaak is het advies onderdeel van de boekingsprocedure geworden. De verzekeringsmaatschappijen zijn zich meer bewust geworden van de noodzaak van inentingen en nemen de kosten daarvan steeds meer op in hun pakketten. Jaarlijks krijgen ruim 40.000 vakantiegangers advies en/of vaccinaties.

Openingstijden
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2008 zijn van woensdag 9 januari t/m zondag 13 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 11 januari van 10.00 tot 22.00 uur. Bezoekersinformatie is verkrijgbaar via tel. 0900-52272387 (¤ 0,13 per minuut) of per e-mail naar visitorsinformation@vnuexhibitions.com. Tijdens de Vakantiebeurs worden tal van gevarieerde activiteiten georganiseerd. Het meest actuele overzicht staat vermeld op www.vakantiebeurs.nl.

Noot voor de redactie (