Gemeente Lopik

Nieuws

Voorschool start ook in Benschop

Op 3 oktober 2007 is in Lopik-dorp een zogeheten Voorschoolgroep van start gegaan. Na peiling van de behoefte is besloten op 9 januari 2008 ook in Benschop te starten. Het gaat om een groep van maximaal 12 peuters die om uiteenlopende redenen extra aandacht nodig heeft op het gebied van de Nederlandse taal. De kinderen krijgen intensieve begeleiding en spelenderwijs wordt gewerkt aan taalstimulering. Kinderen uit de andere kernen in de gemeente Lopik kunnen ook worden aangemeld.

De Voorschool is een onderdeel van het Voor- en Vroegschoolse Educatie-programma (VVE) dat wordt aangeboden aan jonge kinderen met een taal-achterstand. Kinderen kunnen door uiteenlopende redenen een taalachterstand hebben, bijvoorbeeld door ziekte of oorproblemen, maar ook wanneer er thuis weinig aan Nederlandse taal wordt aangeboden. Volgens deskundigen lopen vooral kinderen die thuis in een andere taal worden opgevoed en kinderen van ouders met een beperktere opleiding, risico op een taalachterstand. Kinderen die de taal slecht beheersen, krijgen vaak problemen in hun schoolloopbaan en met het goed kunnen functioneren in onze maatschappij. Uit onderzoek is gebleken dat vroegtijdig signaleren en aanpakken van (dreigende) achterstanden het meeste resultaat oplevert.

Goede start jonge kinderen

Het rijk heeft daarom het Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) beleid ontwikkeld en daarvoor extra middelen beschikbaar gesteld. Dit VVE-beleid is bedoeld om (dreigende) achterstanden bij jonge kinderen te signaleren en weg te werken. Gemeente, peuterspeelzalen, kinderopvang, basisscholen, bibliotheek en consultatiebureau werken samen om jonge kinderen een goede start te geven. Er worden speciale projecten en activiteiten georganiseerd om jonge kinderen te helpen zich goed te ontwikkelen, waardoor ze later volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Speciaal opgeleide leidsters

Op 3 oktober 2007 is de gemeente Lopik van start gegaan met een eerste Voorschoolgroep in Lopik-dorp. Op 9 januari 2008 start de tweede groep in Benschop. De Voorschoolgroep is een extra peutergroep voor kinderen vanaf drie jaar, waar veel aandacht voor taalstimulatie is. Deze peuters krijgen een extra dagdeel op de peuterspeelzaal aangeboden, dat door de gemeente wordt betaald. Speciaal daarvoor opgeleide leidsters begeleiden de groep, leren de peuters spelenderwijs nieuwe dingen aan de hand van diverse thema's en stimuleren het gebruik van taal. Ook de ouders worden er bij betrokken. Van hen wordt verwacht dat zij ongeveer één keer per maand een ouderbijeenkomst bijwonen. Zij krijgen dan uitleg waar de kinderen mee bezig zijn en hoe zij er thuis aan kunnen meewerken de taal te stimuleren.

Indicatie door consultatiebureau

Om deel te kunnen nemen aan dit project moet het kind zijn ingeschreven op een peuterspeelzaal. Ouders betalen de ouderbijdrage voor de eigen speelzaal. Deelname aan de Voorschool is gratis. De indicatie voor de Voorschool wordt gedaan door het consultatiebureau. Ouders van kinderen die in aanmerking komen voor de Voorschool worden benaderd door een ouderconsulent (die in dienst is van Vitras).

Op 9 januari 2008 start de Voorschoolgroep in Benschop op peuterspeelzaal Het Berehol. Er zijn nog plaatsen vrij. Kinderen uit alle kernen in de gemeente Lopik kunnen worden aangemeld.