Gemeente Barneveld


Gemeentedebat Barneveld 2030 op 9 januari 2008

Op woensdag 9 januari 2008 organiseert de gemeente Barneveld een gemeentedebat voor haar inwoners. Het gemeentedebat staat in het teken van de vraag: "wat willen wij op termijn met de ontwikkeling van de gemeente Barneveld als het gaat om wonen, bedrijvigheid, landbouw en verkeer". Iedereen is welkom.

Ambitie
Het gemeentedebat maakt onderdeel uit van het project Strategische Visie 2030. Met dit project hopen we een weg te zoeken in de meest gewenste ontwikkelingsrichting van Barneveld. De gemeenteraad heeft inmiddels een kader vastgesteld waarbinnen de strategische visie moet worden ontwikkeld. Behalve het concreet benoemen van de eerder genoemde themas, zijn onder andere het ambitieniveau, het karakter en het beschikbare budget vastgelegd.

Zo is als ambitie vastgelegd dat groei en (economische) ontwikkeling niet worden gezien als doelen op zichzelf, maar steeds gebaseerd zullen moeten zijn op een aanwijsbaar belang voor de Barneveldse samenleving. Met betrekking tot woningbouw wordt daarom naast autonome groei, rekening gehouden met enige aanvullende groei (de zogenoemende eigen groeiplus). Bij het uitgangspunt karakter is beschreven dat de ruimtelijke en sociaal-maatschappelijke kernkwaliteiten van de gemeente zoveel mogelijk behouden dienen te blijven.

In samenspraak
De gemeente ontwikkelt de scenario's in samenspraak met een klankbordgroep. In de klankbordgroep zijn diverse lokale organisaties vertegenwoordigd. Denk aan de verenigingen plaatselijk belang, Woningstichting Barneveld, Barneveldse Industriële Kring, LTO Noord (afdeling Barneveld), Kamer van Koophandel, Vereniging Oud Barneveld enzovoort. Het gemeentedebat is een volgende stap om samen met de inwoners van onze gemeente keuzes te maken hoe we willen anticiperen op de ontwikkelingen die op onze gemeente afkomen in de komende 20 jaar.

Ontwikkelscenario's
De gemeente heeft het afgelopen half jaar in samenwerking met een klankbordgroep hard gewerkt aan het samenstellen van drie ontwikkelscenario's waarmee de discussie met inwoners en gemeenteraad kan worden gevoerd. Er zijn veel meer scenario's dan deze drie opgestelde scenario's mogelijk. Het zijn ook niet de enige drie scenario's waar uit gekozen zou moeten worden. Het zijn drie scenario's die uitgaan van een bepaalde mate van groei op gebied van wonen, bedrijvigheid, verkeer en landbouw.

In deze scenario's heeft de gemeente de consequenties van groei op verschillende terreinen met elkaar in verband gebracht. Dus bijvoorbeeld: als je meer woningen bouwt en meer bedrijventerreinen realiseert, dan moet de verkeersafwikkeling ook op een bepaald niveau geregeld worden. Op verschillende onderdelen in de scenario's zijn keuzemogelijkheden ingebouwd. De drie scenario's zijn vergelijkbaar met een menukaart. Daarmee ontstaat de mogelijkheid een voorkeursscenario te kiezen dat is samengesteld uit ingrediënten uit de drie verschillende scenario's. Daarbij is samenhang natuurlijk van onmiskenbare betekenis.

Opzet gemeentedebat
Tijdens het gemeentedebat op 9 januari 2008 worden de scenario's gepresenteerd. Daarna zullen enkele karakteristieke ingrediënten van de scenario's middels stellingen worden bediscussieerd. Bij deze discussie zijn ook vertegenwoordigers van diverse lokale organisaties betrokken, zoals bijvoorbeeld verenigingen plaatselijk belang. Het publiek mag uiteindelijk stemmen of men het eens of oneens is met een stelling. Het programma biedt ook ruimte om vrij te discussiëren over de toekomst van de gemeente Barneveld.

Het gemeentedebat vangt aan om 19.30 uur; de zaal is al om 19.00 uur open. Het gemeentedebat wordt gehouden in de Veluwehal. Aanmelden is niet noodzakelijk. Iedereen is welkom.

Na het gemeentedebat
Vanaf 4 januari 2008 kunnen geïnteresseerden de scenario's ook uitgebreid bestuderen op de website van de gemeente. Via het discussieforum kan een ieder ook meediscussiëren en zijn/haar gedachten met de gemeente over de toekomst van de gemeente Barneveld delen.

Naar verwachting zullen gemeenteraad en klankbordgroep in maart 2008 met elkaar in discussie gaan wat een uiteindelijk ontwikkelscenario voor de gemeente zal opleveren.

Barneveld, 18 december 2007

Persbericht 07168
Mutatiedatum 19/12/2007