De Haagse Hogeschool

Pabo De Haagse Hogeschool organiseert Techniekbreeddag!

Techniek maakt leren leuker

Techniek maakt leren leuker. Ook al op de basisschool. Aardrijkskunde, geschiedenis, taal of muziek, in alle vakken is op de een of andere manier wel een link te leggen met techniek. En daar draait het om tijdens de Techniekbreeddag die de pabo van De Haagse Hogeschool 9 januari organiseert voor basisschoolleraren. Docenten en techniekstudenten van de pabo organiseren op die dag workshops en bieden op de techniekmarkt kant-en-klare lessen aan basisscholen aan. De Techniekbreeddag wordt spectaculair â én technisch - geopend door circusartiest Vladimir.

Nederland zou er zonder techniek heel anders uitzien. Polders, molens, gemalen, kanalen en sluizen bepalen het gezicht van ons land. Dat is techniek in optima forma, maar voor velen zo vanzelfsprekend dat men zich er nauwelijks van bewust is. Techniek heeft raakvlakken met alle vakken: het klinkt bijvoorbeeld door in muziek via instrumenten en materialen, het staat aan de basis bij het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van alle mogelijke goederen.

Hot, or not?

De onderliggende gedachte van de Techniekbreeddag is het promoten van het zeer brede vak techniek. âTechniek is niet echt hotâ, stelt docent en organisator Gert van der Slikke. âDoor techniek vanuit het eigen vakgebied van de basisschoolleraar te laten zien, kunnen we laten zien hoe leuk het kan zijn. Techniek maakt leren echt leuker!â In een 10-tal workshops laten docenten en studenten van de Pabo van De Haagse Hogeschool zien hoe verweven techniek is met alle vakken die op de basisschool worden gegeven. En hoe aandacht voor de technische aspecten van het vak kinderen spelenderwijs kan stimuleren tot nieuwe inzichten en resultaten.

Virtuele techniekmarkt

Tweedejaars studenten van de Pabo bieden kant-en-klare lessen aan die basisschoolleraren direct kunnen gebruiken in hun klas. Al deze lespakketten en lesplannen hebben uiteraard met techniek te maken en combineren dit met bijvoorbeeld vakken als muziek, taal, rekenen, geschiedenis of beeldende vorming. Pabo-studenten geven al jaren technieklessen op scholen die meedoen aan het project Verbreding Techniek Basisonderwijs. Via de virtuele âtechniekmarktâ op www.pabo-hhs.nl kunnen basisscholen gebruik maken van het lesaanbod of specifieke vragen en wensen doorspelen. De Techniekbreeddag in Den Haag is de derde in een reeks van zes en wordt georganiseerd door vier samenwerkende hogescholen in de regioâs zuid en zuidwest Nederland. Eerder vonden al techniekdagen plaats in Leiden en Vlissingen.