Vakantiebeurs 2008: Belgisch toeristisch thema 'Jaar van de parken, tuinen en bomen'

Publicatiedatum: 12-12-2007


Persbericht
Utrecht, 3 januari 2008

Het bezoek van Nederlandse toeristen aan België neemt nog steeds toe. In 2007 reisde twaalf procent naar de zuiderburen; procentueel evenveel als het jaar daarvoor maar in aantallen een overduidelijke stijging, blijkt uit de officiële cijfers van het bureau voor continu Vakantie onderzoek (CVO). 'Jaar van de parken, tuinen en bomen' is het Belgische toeristische thema van 2008. Met groene natuur en eeuwenoude cultuur heeft het land zeker veel te bieden aan de 'Ollanders', die hier graag een pint meepakken en zich tegoed doen aan Bourgondische maaltijden.
In 2006 noteerde België 1.930.000 Nederlandse vakanties en het afgelopen jaar maar liefst 2.100.000. Daarmee handhaaft het land de stevige derde plek in de competitie om de gunst van de Nederlandse vakantieganger met andere Europese vakantielanden. België presenteert zich op de Vakantiebeurs in hal 11 waar het land op het gezellige terras letterlijk kan worden geproefd.


Wallonië en Vlanderen
In tegenstelling tot de Nederlanders die België vaak zien als één geheel maken de meeste Belgen een onderscheid tussen Wallonië en Vlaanderen, elk met specifieke toeristische attracties. Het Waalse bureau legt het komende jaar de nadruk op het groene landschap, wat in alle pracht te vinden is in de Ardennen maar zeker ook in de Waalse gewesten Luik, Luxemburg, Namen, Waals Brabant en Henegouwen. In deze en andere groene streken vindt de liefhebber natuur, karakteristieke dorpen en culinaire streekproducten.

Watertuin
Met 'parken en tuinen' in het toeristische thema wordt en passant gedoeld op de vele voor het publiek toegankelijke kastelen en landgoederen. Zoals het beroemde Château de Seneffe met de Franse tuinen, de fraaie parketvloeren en de prachtige staaltjes edelsmeedkunst. Beroemd is ook de watertuin van het Château d'A. Minder bekend, maar zeker zo boeiend is het museum Hôpital Notre Dame à la Rosse in Lessines, met medicinale tuinen en een museaal overzicht van de ziekenzorg vanaf de middeleeuwen. Over dit onderwerp is een speciale brochure uitgegeven.

Volkskunst
De Vlamingen leggen komend jaar de nadruk op volkskunst uit eigen omgeving. Daartoe horen zeker de prachtige wandtapijten die komende zomer tentoongesteld worden in de Sint Pietersabdij in Gent. Een groot deel van deze tapijten uit de 16 en 17e eeuw is afkomstig uit Spaanse collecties.

Diamond diva's
Antwerpen, stand van de diamanten, pronkt vanaf april met deze juwelen, die ooit diva's van film en theater sierden. In het Diamanthuis worden onder de titel 'Diamond diva's' juwelen getoond die werden gedragen door Grace Kelly, Marilyn Monroe en Elisabeth Taylor.

Antieke zeilschepen
Het maritieme België komt aan bot in de kustplaatsen Oostende en De Haan. In Oostende wordt in de derde week van mei een schouw gehouden van meer dan honderd antieke zeilschepen.
In augustus wordt in De Haan tevens, onder de titel 'Trammelant', de nadruk gelegd op de restanten van de belle époque, de onbezorgde tijd aan het begin van de twintigste eeuw.

Kunstroute
De Brusselse museumtentoonstellingen worden door zowel de Walen als de Vlamingen gepromoot, want er is inderdaad nogal wat te presenteren volgend jaar: een Europese Kunstroute die de bezoekers langs de kunstschatten van zes eeuwen in Europa voert, de Europese geschiedenis komt in beeld, maar ook de viering van het vijftigjarig bestaan van het Atomium met een terugblik op de fameuze Expo '58. Breughel en Rubens staan in de belangstelling in de hoofdstad, evenals het werk van Paul Klee en de Cobrabeweging. Vlaanderen en Wallonië wijzen samen ook op het immense bloementapijt dat in augustus de Grote Markt in Brussel zal opfleuren .

Openingstijden
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2008 zijn van woensdag 9 januari t/m zondag 13 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 11 januari van 10.00 tot 22.00 uur. Bezoekersinformatie is verkrijgbaar via tel. 0900-52272387 (¤ 0,13 per minuut) of per e-mail naar visitorsinformation@vnuexhibitions.com. Tijdens de Vakantiebeurs worden tal van gevarieerde activiteiten georganiseerd. Het meest actuele overzicht staat vermeld op www.vakantiebeurs.nl.


Noot voor de redactie (