Ministerie van Defensie

09-01-2008 08:19

KOENDERS ZIET ONTWIKKELING IN SAMENWERKING MET DEFENSIE

Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking spreekt op de Prinses Margrietkazerne te Wezep - Foto: Defensie

âIk denk dat we elkaar hard nodig zullen hebben tijdens de missie.â Dat zei minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking dinsdag in Wezep. Hij bezocht daar de militairen die in april als vijfde reconstructieteam naar Uruzgan vertrekken.

De bijeenkomst op de Prinses Margrietkazerne was bedoeld om, voorafgaand aan de missie in Afghanistan, tot een nog betere samenwerking te komen tussen Ontwikkelingssamenwerking en het Provinciaal Reconstructie Team (PRT).

âWe kunnen elkaar nu veel beter begrijpen omdat we nog nooit zo nauw hebben samengewerktâ, aldus Koenders. âHierdoor is al veel vooruitgang geboekt. Werken in conflictgebieden is een moeilijke opdracht, en ik vind daarom dat Nederland trots mag zijn op zijn militairen en het beleid.â

Volgens Koenders is ontwikkeling niet mogelijk zonder een betere veiligheidssituatie in Uruzgan. âMaar veiligheid kan op lange termijn niet gewaarborgd worden zonder ontwikkeling van de provincie, en in die zin versterken de activiteiten van militairen en ontwikkelingswerkers elkaarâ, aldus de minister. Koenders verwacht dat de bevolking in Uruzgan tastbare resultaten zal zien van deze nieuwe initiatieven.

Het PRT 5 bestaat uit zestig medewerkers van de landmacht, die vanaf april voor een periode van zes maanden hun collega's van PRT 4 opvolgen in Uruzgan. De militairen, waarvan een groot aantal eerder in Afghanistan heeft gewerkt, maken onderdeel uit van 11 Pantsergeniebataljon uit Wezep, dat veel ervaring heeft met herstel van infrastructuur, opbouw en het opsporen van explosieven, zoals bermbommen.