Ingezonden persbericht


Spectaculaire stijging aanbod appartementen

Woningaanbod steeg in 2007 naar recordhoogte

Het aantal te koop staande woningen is in 2007 naar een recordhoogte gestegen. Eind 2007 werden er 153.700 woningen te koop aangeboden, dat is een stijging van 10,6% ten opzichte van een jaar eerder. Vooral het aantal appartementen steeg spectaculair, met bijna 20%. Dat blijkt uit de Woningaanbodindex, een onderzoek van de website spacemakers.nl. De vraagprijs van de aangeboden woningen steeg gemiddeld in 2007 met 1%.

Prijscorrectie appartementen nodig om markt weer gezond te maken

De cijfers van Spacemakers tonen aan dat Nederlanders appartementen te duur vinden. Door de schaarste aan betaalbare woningen is de vraag naar kleinere appartementen weliswaar groot, maar in het duurdere segment (vanaf ca. 100 m2) blijven appartementen lang te koop staan. Dit komt tot uitdrukking in de vraagprijs: die steeg voor appartementen het afgelopen jaar nauwelijks (0,2%). Spacemakers denkt dat alleen een f! orse prijscorrectie de markt voor appartementen kan verbeteren. Een grote groep senioren is wel degelijk geïnteresseerd in een luxe appartement, maar niet bereid op latere leeftijd hiervoor een nieuwe hypotheek aan te gaan. Ze willen met het opgebouwde kapitaal een appartement kopen, maar ontdekken dan veelal dat ze woonruimte moeten inleveren.

Overspannen woningmarkt dwingt huizenkopers tot financiële risico's

Volgens woordvoerder Rob Keijzer van Spacemakers vormt betaalbaarheid het grootste knelpunt op de woningmarkt. "De bestedingsruimte van een gemiddelde huizenkoper ligt tussen de 150.000 en 190.000 euro. Een gezinswoning is op veel plaatsen in Nederland niet meer te koop voor zo'n bedrag. Door de stijgende rente in het afgelopen jaar is de betaalbaarheid nog verder afgenomen. Wie zijn eerste huis wil kopen, moet bereid zijn om forse risico's te nemen met zijn hypotheek. Met name met beleggingshypotheken zijn de financiering! smogelijkheden wat groter, maar de gevaren ook". De meest! e starte rs willen een rijwoning kopen. Het aanbod daarvan is in 2007 sterk gestegen, er staan 10% meer woningen te koop. De gemiddelde vraagprijs per m2 woonoppervlakte voor rijwoningen ligt nu 4% hoger dan een jaar geleden.

Grote onderhandelingsruimte bij de koop van een vrijstaande woning

Net als appartementen staan ook vrijstaande woningen lang te koop, vooral als ze te duur geprijsd zijn. De koper van een vrijstaande woning kan kiezen uit een ruim aanbod: hij heeft ongeveer 2 keer zoveel keus als iemand die een ander type huis wil kopen. Bij vrijstaande woningen wordt er vaak voor gekozen om met een hoge vraagprijs te starten. Dit leidt bij verkoop vervolgens vaak tot correcties van 10 tot 20% op de oorspronkelijke vraagprijs.

Gemiddelde vraagprijs stijgt slechts licht

De vraagprijs van de aangeboden woningen steeg gemiddeld in 2007 met 0,9%. Dit is veel minder dan de gemiddelde verkoopprijs, die naar verwachting van Spacemakers met ca. 4% is! gestegen. Een vierkante meter woonoppervlakte wordt nu aangeboden voor gemiddeld 2.376,-, maar varieert sterk met het type woning en de ligging in Nederland.

----------