Gemeente Moerdijk


08-01-2008: Voorbereiding voor rampen in de pas

De gemeente Moerdijk heeft in 2007 activiteiten ontwikkeld ter voorbereiding op rampen en zware ongevallen. Voor een gemeente met zware industrie op haar grondgebied en gelegen aan water en spoor, is preventie een must. In 2007 is wederom geïnvesteerd in de basisopleiding rampenbestrijding en zijn bestuurders en ambtenaren getraind in het omgaan met de media.

De gemeente Moerdijk heeft haar beleids- en managementteam laten oefenen onder leiding van een extern bureau. De evaluatie van het bureau gaf aan dat het gemeentelijk beleidsteam op een bijzonder hoog niveau zit. Ook zijn in 2007 bestaande rampbestrijdingsplannen herzien en samengevoegd. Voor het industrieterrein Moerdijk is nu één bestrijdingsplan waarin zes bedrijven zijn opgenomen.

Het rampbestrijdingsplan Schelde Rijnkanaal (opdracht van de gemeenten Bergen op Zoom, Moerdijk, Reimerswaal, Steenbergen en Tholen) is ter toetsing aangeboden aan de provincie, evenals het rampbestrijdingsplan HSL Veiligheidsregio Midden en West- Brabant. In juni 2007 is het industrieterrein Moerdijk aangesloten op het Alerteringssysteem Nationale Terrorismebestrijding. De gemeente Moerdijk participeert in het Nationaal Centrum Terrorismebestrijding als op een bepaald moment tot alertering wordt overgegaan.

Voor 2008 staan opnieuw trainingen en oefeningen gepland. Opleiden en oefenen staan dan in het teken van competenties (vaardigheden). Moerdijk heeft een begin gemaakt met het organiseren van lokale basiszorg voor zowel de preparatie- als de repressiefase. Door de vorming van de Veiligheidsregio is voor de 26 gemeenten in deze regio een organisatieplan vastgesteld waarin staat wat in ieder geval op lokaal niveau als basis geregeld moet zijn. Moerdijk zal intensief gaan samenwerken met Halderberge en Steenbergen.

In 2008 wordt de risico-inventarisatie herzien zoals die is opgenomen in het plan Crisismanagement. Regelmatig vindt overleg plaats en neemt Moerdijk deel in regionale kennis en beheerteams om zo voorbereid te zijn op eventuele rampen en zware ongevallen.