Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht

CNV Chemie en energie (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 9 januari 2008


------

CNV Chemie en energie vreest dat acties onvermijdelijk worden bij Albemarle

Onderhandelingen cao Albemarle mislukt

"De lont hangt nu bij het kruitvat", stelt onderhandelaar Peter Böeseken van CNV Chemie en energie. Eerder deze week liepen de onderhandelingen over een nieuwe cao bij katalysatormaker Albemarle geheel vast. De werkgever kwam met een eindbod dat nóg slechter bleek dan al het voorgaande. Maar liefst vier zware twistpunten telt Böeseken. En de leden ook. Die wezen het eindbod dinsdag nagenoeg unaniem van de hand.

Böeseken: "In een notedop: de werkgever wil af van de resultaatafhankelijke beloning. Hij wil twee salarisschalen uit het loongebouw verwijderen en de mensen die daar bij horen voortaan langs aparte weg belonen. Albemarle is nog steeds niet bereid om het indexatiefonds voor de pensioenen te repareren. Er is sprake van een betalingsachterstand van 750.000 euro. En de werkgever biedt verder te weinig loonsverhoging in de nieuwe cao."

Volgens onderhandelaar Böeseken zet dit alles kwaad bloed bij de werknemers van de onderneming. "Ik voorzie nu dat het actievoeren wordt in februari. Wij als bond hebben de werkgever maximale ruimte gegeven om met reële dingen over tafel te komen. Hij laat dat steeds na. Dan houdt het ook een keer op vrees ik.

En die vrees is gisteren in de ledenvergadering bewaarheid. De actiebereidheid onder de medewerkers is inmiddels zeer groot. En dat kan ik me wel voorstellen. Als Albemarle nu een noodlijdend bedrijf zou zijn... , maar de bedrijfsresultaten zijn meer dan goed. De onderneming heeft voldoende vlees op de botten om normale voorstellen te doen richting eigen mensen."

Böeseken wil de werkgever per brief op de hoogte stellen van de explosieve situatie die nu is ontstaan. "Ik geloof echt dat dit de laatste kans is voor Albemarle om er zonder acties uit te komen."

Bij de Albemarle Catalysts Company BV, zoals de onderneming voluit heet, worden katalysators vervaardigd, bedoeld voor de brandstoffenproductie door oliemaatschappijen. Er werken ruim 500 medewerkers, in Amsterdam en Amersfoort.