Frits Kluijtmans hoogleraar Strategic Human Resource Management

09/01/2008 10:23



Open Universiteit



De Open Universiteit Nederland heeft dr. F. (Frits) Kluijtmans (Eindhoven, 1948) benoemd als hoogleraar op de leerstoel Strategic Human Resource Management, in het bijzonder expertiseontwikkeling bij HR professionals. Kluijtmans zal zich richten op onderzoek en onderwijs op het gebied van het strategic human resource management en de verdere professionalisering van het HR-domein. De benoeming gaat in op 1 februari 2008.

Over de leerstoel
Diverse ontwikkelingen in de afgelopen jaren hebben ervoor gezorgd dat Human Resources een grote strategische waarde hebben gekregen voor organisaties. De positie en waarde van medewerkers in organisaties is zo groot geworden dat HRM niet alleen meer een manier van 'omgaan met personeel' is, maar om een integrale bedrijfskundige benadering vraagt waarin ook economie, arbeids- en organisatiesociologie en -psychologie en bedrijfskunde een rol spelen. De nieuwe hoogleraar zal zich bezighouden met de vraag welke consequenties deze ontwikkelingen hebben voor het onderwijs en onderzoek op het gebied van HRM en met de verdere professionalisering van het HR-domein. Het groeiende besef dat werknemers gestimuleerd moeten worden hun leven lang te blijven leren en competenties moeten blijven ontwikkelen, vormt eveneens een nieuwe uitdaging voor het vakgebied Human Resource Management. De leerstoel past daarom ook goed bij de missie van de Open Universiteit Nederland om leven-lang-leren te bevorderen. De hoogleraar zal, zoveel mogelijk samen het HR-veld, de kennisbehoeften en passende leermethoden in kaart brengen en door middel van onderzoek de huidige beroeps- en academische opleidingen op het gebied van HRM vernieuwen.

Over de hoogleraar
Frits Kluijtmans behaalde zijn doctoraal in de sociologie aan de Universiteit van Tilburg (1971) en promoveerde in 1999 aan de Universiteit van Tilburg. Kluijtmans is sinds 1985 werkzaam bij de Open Universiteit, vanaf 1999 als universitair hoofddocent HRM and Change Management bij de faculteit Managementwetenschappen. Kluijtmans is auteur van tal van boeken en publicaties over personeelsmanagement, waaronder het Leerboek Personeelsmanagement dat momenteel in vrijwel alle opleidingen in Nederland wordt gebruikt. Verder is hij o.a. oprichter en redactielid van het Tijdschrift voor HRM, hoofdredacteur van de serie HR Management van Kluwer, lid van de werkveldadviesgroep van het Landelijk Overleg P? opleidingen en lid van de commissie Opleidingen van de Nederlandse Vereniging van Personeelsmanagement en Organisatieontwikkeling.

Lezingenreeks
Op 24 januari start de lezingenreeks 'Personeelsmanagement: van pappen en nathouden naar sturen en stimuleren'. In deze lezing geeft Frits Kluijtmans een overzicht van de ontwikkelingen in het vakgebied en de gevolgen daarvan voor het opleiden van Human Resource-professionals. De lezingen vinden plaats in de studiecentra van de Open Universiteit. Kijk voor het programma op www.ou.nl/shrmlezingen.





http://www.ou.nl