Politie Haaglanden

Persberichten 9 januari

Haaglanden, 09-01-2008

Opvallende zaken vandaag in Team West
Den Haag In Team West, het regionale opsporingsprogramma op TV West, vraagt Politie Haaglanden woensdagavond aandacht voor een drietal zaken uit de regio Haaglanden. Allereerst wordt er nogmaals een getuigenoproep gedaan in verband met de autobranden in de Haagse regio in de nieuwjaarsnacht. De politie is op zoek naar informatie die kan helpen de verantwoordelijken voor deze branden op te sporen.

Daarna vraagt de recherche van Bureau Zoetermeer aandacht voor de uitslaande brand die op vrijdag 28 december 2007 de Vrije School aan het Schansbos in de as legde. Woensdagmorgen zijn door middel van een sms-alert de geabonneerde inwoners van Zoetermeer geattendeerd op deze zaak en de uitzending van woensdagavond.
Tot slot zoekt de recherche van Bureau Loosduinen naar de identiteit van een onbekende man die op donderdag 4 januari levenloos werd aangetroffen op het strand bij Kijkduin. Team West wordt na het journaal van 17.00 uur uitgezonden op TV West en woensdagavond en donderdag nog enkele malen herhaald.

Rijden onder invloed
Den Haag surveillerende agenten hielden op woensdag 9 januari omstreeks 01.00 uur op de Kamperfoeliestraat een 51-jarige Haagse automobiliste staande omdat zij zonder verlichting reed. Bij een ademanalyse blies de vrouw 615 ugl. De alcohollimiet ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). De vrouw moest op het politiebureau haar rijbewijs inleveren.

Getuige maakt fiets van dief onklaar
Den Haag Dankzij een assertieve getuige kon de politie dinsdag een 13-jarige Haagse brommerdief aanhouden. De getuige zag hoe de verdachte omstreeks half drie op een fiets de Beekbergenstraat inreed. Hij zette het rijwiel voor een portiek op slot en pikte vervolgens een brommer die voor hetzelfde portiek stond. De getuige belde de politie en haalde voor alle zekerheid het voorwiel uit de fiets van de brommerdief. Dat bleek een goede zet, want nog voor de politie arriveerde, keerde de brommerdief terug om zijn fiets op te halen. De jongen werd daar geconfronteerd met zijn gehavende fiets en ging er daarop lopend vandoor met zijn voorwielloze fiets. Politieagenten die op weg waren naar de melding van de bromfietsdiefstal maar die niet wisten dat de dief er lopend vandoor was zagen de 13-jarige in de Lunterenstraat lopen en spraken hem aan. De jongen vertelde de agenten dat de fiets waarmee hij liep van hem was en dat zijn voorwiel was gestolen. Omdat de fiets inderdaad van de 13-jarige was, lieten de agenten de jongen gaan. Wel noteerden ze zijn gegevens. Even later hoorden de agenten van de getuige hoe de vork daadwerkelijk in de steel zat en bezochten zij de 13-jarige in diens woning aan de De la Reyweg. Daar bekende de jongen de diefstal en vertelde hij de agenten dat hij de brommer na de diefstal een paar straten verderop had gezet om hem later op te halen. De jongen die in zijn tuin ook nog een gestolen fiets had staan werd daarop aangehouden.

Wat zijn wij aan het doen?
Den Haag Twee politieagenten die dinsdagavond omstreeks kwart voor twaalf een auto met beslagen ramen zagen staan op de De Savornin Lohmanlaan lieten de standaard politievraag Wat zijn wij aan het doen? maar achterwege toen zij ontdekten dat de twee inzittenden geen kleren droegen en in de kofferbak 58 erectiepillen aantroffen. In de auto vonden de agenten ook nog 67 gram wiet en 39 joints. Nadat de 53-jarige man uit Maassluis en het 19-jarig meisje uit Rotterdam zich hadden aangekleed, werden zij aangehouden. Het meisje verklaarde dat zij vrijwillig en niet tegen betaling de erectiepillen aan het testen was, kon zij weer gaan. De 53-jarige zit vanwege bezit van narcotica nog vast voor nader verhoor.

Eigenwijze Pool
Den Haag Een 27-jarige Pool werd woensdagmorgen 9 januari binnen twee uur tijd maar liefst twee keer aangehouden voor rijden onder invloed. Omstreeks 01.30 uur controleerden agenten de man op de Hofweg en blies hij 295 ugl. Omdat de man niet in Nederland woonachtig is, kreeg de man na overleg met de officier van justitie een boete van 220 euro. Nadat de man de boete betaalde, kreeg hij een rijverbod tot 04.14 uur en mocht het politiebureau verlaten.

Groot was de verbazing toen agenten de man omstreeks 03.30 uur toch weer achter het stuur van zijn auto zagen zitten, dit maal op het Spui. Alweer werd de Pool aangehouden en moest hij een boete van 200 euro voldoen. Na de afhandeling daarvan was zijn rijverbod verstreken en zijn alcoholpromillage voldoende gezakt, dus konden de agenten hem met een gerust hart laten gaan.

Met een gestolen fiets op de schouder
Den Haag Surveillerende agenten zagen woensdagmorgen 9 januari een 22-jarige Hagenaar met een fiets op zijn schouder lopen over de Prins Hendrikstraat. Toen de agenten hem aanspraken, vertelde de man dat het niet zijn fiets was. Als verklaring gaf hij dat zijn eigen fiets twee jaar geleden gestolen was en dat hij daarom nu deze fiets maar gestolen had. De man, die een flinke borrel op had, werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar is tegen man proces-verbaal opgemaakt.

Man rijdt met ongeldig rijbewijs
Den Haag Een 51-jarige Hagenaar reed woensdag 9 januari omstreeks
01.50 uur op de Kemstraat in zijn auto. Omdat de ruit aan de linkerachterzijde was afgeplakt met plastic, besloten surveillerende agenten hem te controleren. Tijdens de controle bleek dat het rijbewijs van de man volledig ongeldig was verklaard. De man werd aangehouden en kreeg een proces-verbaal.

Snelheidscontrole
Wassenaar Bij een snelheidscontrole op de Rijksstraatweg controleerde de politie 8 januari tussen 18.30 uur en 21.30 uur 4.190 passanten. 443 Automobilisten reden te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 103 km/u, waar 50 km is toegestaan. De overtreders kunnen een bekeuring tegemoet zien.

Bejaarde slachtoffer van babbeltruc
Rijswijk Een 83-jarige vrouw is 8 januari voor de tweede keer in haar woning slachtoffer geworden van een babbeltruc. Twee mannen belden omstreeks 17.00 uur aan op de Minister Talmalaan en vertelden de vrouw dat zij van de politie waren. Zij wilden informatie hebben. Het slachtoffer liet de beide mannen binnen. Toen de mannen de woning later verlieten bleek dat ze pinpassen hadden meegenomen. Beide blanke mannen zijn rond de 20 jaar oud en hadden een goed verzorgd uiterlijk. De eerst man is ongeveer 1.65 meter lang en heeft een normaal postuur. Hij heeft kort bruin haar en droeg een wit petje. De tweede man is ongeveer 1.75 meter lang en heeft ook kort bruin haar. Hij droeg blauwe sportkleding.

Huiselijk geweld
Rijswijk- De politie moest er 8 januari om 19.00 uur aan te pas komen om een ruzie te sussen. De 41-jarige ex-partner van een 39-jarige Rijswijkse mishandelde de vrouw en bedreigde haar. De politie hield de man aan en de vrouw deed aangifte. Politie Haaglanden werkt met partners samen om huiselijk geweld aan te pakken en het probleem inzichtelijk te maken. De partners zijn onder andere het Openbaar Ministerie en hulpverleningsinstanties zoals 'De Waag'. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Blok hasj in broekspijp
Rijswijk Een 45-jarige automobilist uit Rotterdam moest 9 januari om
01.15 uur blazen omdat hij onder invloed op de Vrijenbanselaan reed. De Rotterdammer blies op het politiebureau 405 ugl. De alcohollimiet ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Op het bureau viel een agent een bolling aan de onderzijde van de broekspijp van de Rotterdammer op. In de bolling bleek een blok hasj te zitten. De man zit nog vast.

Veertig euro voor een nieuwe fiets
Delft Agenten zagen dinsdag 8 januari om 14.20 uur twee mannen uit Delft (22 en 21 jaar) op een splinternieuwe damesfiets rijden. Ze vroegen de mannen van wie de fiets was, waarop een 21-jarige Delftenaar antwoordde dat hij de fiets voor veertig euro op straat had gekocht. Daarop hielden ze beide mannen aan. Op het politiebureau bleek dat de 21-jarige ook nog een dealerhoeveelheid cocaïne op zak had. De 22-jarige Delftenaar werd na verhoor met een proces-verbaal heengezonden. De 21-jarige zit nog vast en zal worden voorgeleid.

Vechtpartij
Delft De politie kreeg donderdag 8 januari om 19.00 uur de melding binnen dat een 25-jarige Delftenaar bij een vechtpartij gewond was geraakt op de Kalkoenstraat. De agenten konden op basis van de beschrijving van het slachtoffer, de dader in zijn woning aanhouden. De 31-jarige Delftenaar zit nog vast voor verhoor. De politie onderzoekt de toedracht van de zaak.

Beroving: politie zoekt getuigen
De Lier Een 80-jarige inwoonster van De Lier werd dinsdag 8 januari om 15.00 uur het slachtoffer van een beroving. De vrouw liep in de winkelpassage aan het Oranjeplein toen een jongeman met kort donker haar, een getinte huidskleur van ongeveer 1,80 meter lang, haar van achteren benaderde en de tas van haar schouder rukte. De man droeg zwarte kleding. De vrouw gilde om aandacht te trekken van het winkelend publiek en rende achter de man aan richting de Hooftstraat. Daar werd zij aangesproken door een onbekend gebleven mevrouw die haar vertelde de man wel vaker gezien te hebben. De politie komt graag in contact met mensen die de beroving hebben gezien, en met name met de vrouw die zei informatie over de dader te hebben. Neemt u contact op met de politie van Bureau Westland op nummer 0900-8844. Liever anoniem? Belt u dan met 0800-7000.