Ernst & Young; Gemeenteraden hebben onvoldoende grip op begroting

09/01/2008 11:10



Ernst & Young



Amsterdam, 9 januari 2008 - Uit onderzoek onder griffiers van gemeenten naar de controlerende en toezichthoudende rol van de gemeenteraad, blijkt dat bij ongeveer 50% van de gemeenten de raad slechts in geringe mate grip op de begroting heeft. Het budgetrecht van de raad lijkt in het geding.

Met het onderzoek, dat is uitgevoerd door Ernst & Young in samenwerking met de Vereniging van Griffiers, is nader inzicht verkregen in de wijze waarop gemeenten het toezicht op de beleidsuitvoering van het college van burgemeester en wethouders hebben geregeld. Meer dan de helft van de griffiers in Nederland heeft aan het onderzoek deelgenomen.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat bij 55% van de gemeenten de bestuurscultuur in onvoldoende mate ruimte biedt voor een goede politieke beleidsevaluatie. 'Ook over de lokale rekenkamers zijn de meningen niet zo positief" aldus Rob Ellermeijer, voorzitter Public Sector van Ernst & Young. 'Meer dan 60% van de respondenten vindt dat de onderzoeken van de lokale rekenkamer slechts in geringe mate ondersteunend zijn aan de controlerende functie van de raad. Bij 75% van de gemeenten wordt de ondersteuning van de accountant aan de raad adequaat bevonden.' Ook de audit-commissie vervult een effectieve functie. Bij meer dan 70% van de gemeenten is een dergelijke commissie ingesteld, die bijdraagt aan een goede communicatie tussen raad en college. De conclusie is dat de controlerende en toezichthoudende rol van de raad met het duale besturingsstelsel nauwelijks is versterkt.





http://www.ey.nl