Gemeente Schiedam


2008

Nieuwjaarstoespraak burgemeester W.M. Verver - Aartsen

09 januari 2008

Uitgesproken op de niuewjaarsreceptie van de gemeente Schiedam op zaterdag 5 januari 2008

Dames en heren,

Hartelijk welkom in de foyer van ons Stadstheater. Namens het gemeentebestuur van Schiedam wens ik u al het goede in 2008, met liefde, respect, tevredenheid en bovenal een goede gezondheid voor u en uw dierbaren in uw werk en in uw privéleven. Dat wij er samen, ook dit jaar, een mooi jaar voor Schiedam van mogen maken.

SAMEN in de stad Schiedam investeren voor ALLE Schiedammers, daartoe heb ik U vorig jaar uitgenodigd.En volgens mij zijn we samen op de goede weg! Er is in 2007 een enorme inspanning door zeer velen geleverd. En daar kun je de resultaten van ervaren.

In het blad Monumentaal werd onze stad als onverwacht mooi uitvoerig beschreven. Het blad Business besteedde een uitgave aan Schiedam. En in vele andere bladen is middels artikeltjes aandacht besteed aan de kansen die Schiedam in zich heeft en tot bloei wil brengen.

Ons Stedelijk Museum zorgt er samen met de vele leuke ateliers en onze talentvolle kunstenaars voor dat Schiedam en kunst weer onder de aandacht is gebracht. Ik mocht daar zelf in het kunstenaarsdorp Bergen een voordracht over houden.

Het jenevermuseum en onze molens zijn ware ambassadeurs.

Onze horeca maakt onze stad tot een stad waarin je gezellig kunt uitgaan met voor eenieder wat wils. We hebben op een fantastische manier, samen de horecanotitie kunnen bespreken.

Zonder de actieve wijkbesturen en constructieve wijkoverleggen zouden onze inspanningen om de wijken prettig leefbaar te maken en te houden vast niet zoveel resultaten boeken.

We hebben echt leuke en kwalitatief goede winkels en fantastische bedrijven.

De Kamer van Koophandel gaf in december aan dat de belangstelling van winkels en bedrijven voor Schiedam als vestigingsplaats toeneemt. Daarnaast constateren we meer verhuisbewegingen naar Schiedam vanuit de omliggende steden.

Het gaat goed met Schiedam, met name op het sociaal-economisch terrein: de werkgelegenheid is de afgelopen 2 jaar met 2.000 arbeidsplaatsen gegroeid naar ongeveer 30.000 arbeidsplaatsen. Het aantal werkzoekenden nam af van ongeveer 4.200 op 1 januari 2006 naar 2.400. Ook het aantal bijstandgerechtigden nam spectaculair af van 2.670 in 2006 tot rond de 20.00 per eind 2007. Schiedam doet het ook veel beter in vergelijking met andere vergelijkbare steden.

Ook voor de vacatures die wij als gemeente openstellen is veel meer belangstelling dan nog maar een jaar geleden. We kunnen nu echt selecteren.

En denkt u nog eens even terug aan de zeer leuke Sinterklaasintocht en het fantastische Brandersfeest. Het gemeentebestuur had een aantal mensen uitgenodigd om de zaterdagmiddag en avond mee te maken. Bijna alle genodigden gaven gehoor aan de uitnodiging en wat werd men dankzij de medewerking van vrijwilligers, de middenstand en onze LBB enthousiast over onze stad. En wat een sfeer tijdens het ontsteken van de lichtjes in de kerstboom, geweldige kerstmarkt, zeer fraaie ijsbaan.

Aan dit verhaal van voorspoed werken velen mee. U hier in de zaal maakt er op uw manier iedere dag werk van: in uw bedrijf, op kantoor, als gemeentebestuurder, werkend in theater, museum, bibliotheek, in het onderhoud, als winkelier, als restauranthouder, als vrijwilliger, als onderwijzer, als politieman, als verzorger of als ambtenaar en ga zo maar door.

U, samen met talloze anderen, afkomstig uit binnen en buitenland, maakt Schiedam tot het Schiedam wat het nu is. Dat bindt ons! En daar zijn wij U dankbaar voor en trots op.

Dat is ook wat we nodig hebben! Willen we Schiedam perspectief bieden,1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 dan hebben we mensen nodig die bereid zijn de schouders dr onder te zetten en mensen die bereid zijn in de stad te investeren.

Mensen die kunnen samenwerken. Dat is dus meer dan mensen die belangen vertegenwoordigen in één ruimte samenbrengen. Dat betekent echt luisteren naar elkaar, begrip opbrengen, een beetje geven en een beetje nemen om gezamenlijk dat doel te bereiken wat ons bindt. Samenwerken en zich verantwoordelijk voelen voor het welzijn van de stad en al haar inwoners. AL haar inwoners!

We zijn dus een schitterende stad, een stad die op allerlei terreinen flink aan de weg timmert en vooruitgang boekt. Maar, dames en heren, het is een goede Nederlandse traditie dat een positief verhaal wordt gerelativeerd met een verhaal dat wat somberder van toon is. Dat moet ook, want dit is niet het hele verhaal.

Wij zijn als gemeente Schiedam een nieuwe wervingscampagne voor nieuwe medewerkers begonnen met als uitgangspunt; als ambtenaar werk je voor een stad die nog een flinke weg te gaan heeft met bewoners die kritisch kunnen zijn, maar wel hart hebben voor hun stad. Onder die bewoners zijn er nog velen die extra aandacht van ons nodig hebben.

De Armoedemonitor 2007 van het Sociaal Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft helaas aan, dat mensen met een laag inkomen moeite hebben om rond te komen. Deze mensen verdienen ons aller aandacht. Dat geldt ook helaas voor veel ouderen. Met name onder hen is een grote groep die in 'stille' armoede verkeert. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat toen de armoedenota in de raad werd besproken, de raad elkaars nieren even heeft geproefd.

Iedere fractie vindt dit een belangrijk onderwerp en ziet dan ook graag haar aandachtspunten vertaald in de nota. Dat is logisch, dat mag, dat moet en dat is goed, het onderwerp is er belangrijk genoeg voor. En zo zijn er meer onderwerpen waarbij een goed debat het uiteindelijke resultaat alleen maar positief kan beïnvloeden.

Misschien is het goed om n.a.v. deze discussie van mijn kant nog eens te benadrukken, dat dergelijke discussies niet verward moeten worden met discussies over polarisatie tussen partijen en/of personen.

Deze raad en college kunnen het uitstekend met elkaar vinden, de onderlinge sfeer is zeer goed, hetgeen in een ontmoeting, net voor de kerst bij mij thuis, nogmaals bevestigd werd. Ik heb er grote waardering voor dat dit het inhoudelijke debat niet in de weg staat.

Een andere groep die onze aandacht blijft vragen is een deel van onze jeugd. Ik zeg nadrukkelijk een deel van onze jeugdigen. Laat geen misverstand ontstaan over het feit dat verreweg het overgrote deel van onze jongeren geweldige jonge mensen zijn. Mensen op wie we trots mogen zijn en jonge mensen die onze stad toekomst bieden. Ook zij ondervinden waarschijnlijk last van die kleine, maar niet te verwaarlozen groep.

Een groep die probleemgedrag vertoont, variërend van het geven van overlast tot criminaliteit.

Kerstnacht zaten er ook bij mijn voordeur 3 knaapjes ongein uit te halen. De eerste reactie van mijn kinderen was: jongens wat doen jullie om 1.00 uur s nachts buiten, het is eerste kerstdag, moeten jullie niet lekker thuis zijn?. Het is aan de ene kant natuurlijk diep triest als kinderen van 15, 16, 17 jaar kerstavond/kerstnacht buiten lopen te zwalken.

Net zo triest is het dat jonge, soms zeer jonge kinderen de kans krijgen om zich bijna in coma te drinken. Doordat de effecten van het laat op straat verkeren of het klemzuipen vaak leidt tot openbare orde problemen, lijkt het wel eens of het daarmee ook een overheidsprobleem is geworden. Maar let wel, het echte preventieve werk begint thuis.

Aan de andere kant zie ik met lede ogen aan dat bij winkeliers of soms burgers of bij politieautos de ramen ingegooid worden, of burgers soms anderszins in angst verkeren en zich in het eigen huis niet meer veilig voelen of niet meer vrijelijk de straat op durven.

Deze groep jongeren legt op al diegenen die op het gebied van veiligheid bezig zijn, zowel vanuit de preventie alsmede vanuit de repressie een enorm beslag. Inspanning die het meer dan waard is om te leveren, het gaat immers om onze jongeren, maar alleen pas dan succesvol kan zijn als eenieder ook echt bereid is een bijdrage te leveren aan de aanpak en/of oplossing van de problematiek en inziet dat hij of zij zelf een bijdrage kan leveren. En inziet dat daarmee de oplossing dus niet altijd bij een ander of de overheid gezocht moet kan worden.

Wat ik absoluut niet acceptabel vind is het bedreigen of aanvallen van hulpverleners, waardoor de noodzakelijke hulp aan een burger niet geboden kan worden. In de nacht van oud op nieuw heeft deze situatie zich in Tuindorp voorgedaan. Nadat jongeren een inwoner in zijn woning hebben belaagd, werden de hulpverleners door een groep van 50 tot 70 jongeren aangevallen. Daarbij is aan een politieauto beschadiging toegebracht en werd een agent verwond door lawinepijlen. Dit is onacceptabel gedrag en dat kan en wil ik niet tolereren.

Het zou niet terecht zijn om met de activiteiten van deze jongeren de oud en nieuwviering in Schiedam te stigmatiseren. Oudejaarsavond was zelfs opvallend rustig.

De vergunninghouders van de kerstboomverbrandlocaties hebben zich ingespannen om een traditie in ere te houden. En dat is ze goed gelukt. Zij hebben fantastisch samengewerkt. In goed overleg hebben we veilige locaties uitgekozen en gefaciliteerd. Zij hebben voor veel bewoners voor een feest gezorgd. De kerstbomenjacht is geen roof geworden, maar een inzameling waarbij lootjes zijn uitgereikt voor een loterij om i-Pods. Zo kan het dus ook.

Dames en heren, eerder richtte ik mij tot u, omdat u, en vele anderen, het succes vormen van Schiedam. Iedere inspanning wordt zeer gewaardeerd. Maar soms zijn er mensen die wel een zeer bijzondere inspanning verrichtten en die prestaties worden terecht op speciale manieren zichtbaar.

Zo zijn er in 2007:

* 16 Koninklijke onderscheidingen werden uitgereikt.
* 5 M.C.M. de Groot-spelden werden uitgereikt.
* 3 medewerkers van Bad Groenoord hebben namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen een oorkonde ontvangen.
* De 11-jarige Lindsay Luisterburg van basisschool de De Regenboog won het Groot Nederlands kinderdictee.

* Het bedrijf TDS behaalde een gedeelde eerste prijs in een tevredenheidsonderzoek in de categorie middelgroot bedrijf in de grafische industrie.

* Restaurant t Stadhuys won de Schiedamse Horecaprijs.
* Het 1^ste elftal Heren Hockey Spirit werd Schiedamse sportploeg van het jaar.

* Judoka Denise Jongekrijg werd Schiedamse sportvrouw van het jaar.
* Klaas Gijze werd Schiedams vrijwilliger van het jaar.
* Snelweg Transport en Koeriersbedrijf won de TVM preventieprijs.
* Het Schiedamse project van huurdersbelangen Schiedam Zuid, SOBO en Woonplus werd tweede in de Bob Verbiest Cultuurprijs.
* Mevrouw Sherita Narain van Thermen Holiday werd zwarte zakenvrouw van het jaar.

* Huisman won de Maritiemprijs.

* Qrrent won de Energieprijs.

* Het Schiedams Jenevermuseum won de internationale designprijs voor de nieuwe huisstijl

* Mandy van Selm van de Schiedamse keurslager Van Selm won de eerste prijs op de keurslagers vakbeurs voor de beste spareribs.
* Rapper Anti E won de X-posure 2007.

* Sport- en recreatiebad Groenoord won de Keep it Cool Award.
* Jacqueline van der Linden heeft de Schiedamse jongerenprijs gewonnen voor het project Matties.

* Frankenland won de Food Is Care Award.

* De 10-jarige Koen de Vette heeft zijn prijswinnende afscheidskaart aangeboden aan minister Zalm.

Zij zijn het voorbeeld van opvallende en/of buitengewone prestaties.

Maar iedere vorm van inzet wordt door raad en college zeer gewaardeerd. De raad en het college zijn in 2008 halverwege de bestuursperiode. Raad en collegeleden doen hun uiterste best om in intensief contact met de stad beleid te ontwikkelen. Maar wel vanuit een grondhouding dat Schiedammers in hun dagelijks leven echt iets moeten merken van dat beleid in de vorm van zichtbare verbeteringen en merkbare maatregelen. Het is een college en een raad van doeners, dat volgens mij prima gedijt in een stad die van aanpakken houdt.

Om u te inspireren mag ik u namens het gemeentebestuur, bij vertrek, een attentie aanbieden, zo kunt u nog eens overzien wat deze prachtige stad allemaal in zich heeft.

Ik dank u voor uw aandacht.