Radboud Universiteit Nijmegen


Subsidie van Michael J. Fox Foundation voor ParkFit-studie

De Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research heeft een omvangrijke subsidie (850.000 dollar) toegekend aan de ParkFit studie van onderzoeker dr. Marten Munneke en neuroloog dr. Bas Bloem van het Parkinson Centrum Nijmegen (ParC). Eerder dit jaar kreeg deze ParkFit studie al een subsidie van ZonMw (250.000 Euro).

Veel Parkinsonpatiënten worden, als de ziekte vordert, inactief. Dit heeft mogelijk een ongunstig effect op verschillende aspecten van de Parkinson. Lichaamsbeweging, bijvoorbeeld via sportbeoefening, zou goed kunnen zijn voor bijvoorbeeld de stemming, de algehele fitheid en de slaap. Anderzijds zou te veel beweging voor Parkinsonpatiënten ook schadelijk kunnen zijn, onder andere doordat de kans op vallen toeneemt. De ParkFit studie is bedoeld om uit te zoeken wat de positieve en negatieve effecten zijn van sporten bij Parkinson. ParkFit wordt toegepast binnen dertig landelijke netwerken (ParkinsonNet) die vanuit het UMC St Radboud zijn opgezet.

De subsidies worden besteed aan de ontwikkeling van het sportprogramma, aan de opleiding van fysiotherapeuten zodat deze het sportprogramma aan Parkinsonpatiënten kunnen aanbieden en aan wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van het sportprogramma.

De Michael J. Fox Foundation voor Parkinson's Research is een particulier initiatief van de Amerikaanse acteur Michael J. Fox. Fox, geboren in 1961, kreeg al betrekkelijk jong zelf de ziekte van Parkinson en is ernstig ziek. Hij besloot zich in te zetten voor fondsenwerving voor onderzoek naar de behandeling van deze ziekte en richtte daartoe de Foundation op.