Gemeente Bussum

Terugblik op bezoek aan Valasské Meziricí

In oktober vorig jaar bezocht een Bussumse delegatie zustergemeente Valasské Meziricí in Tsjechië.

De delegatieleden zijn met warmte en hartelijkheid door hun Tsjechische collega's ontvangen. Ondanks het soms wat moeizame Engels van de Tsjechen, is er op een goede manier van gedachten gewisseld over verleden en toekomst van de samenwerking. Ook heeft de delegatie bezoeken gebracht aan een aantal instituten en bedrijven. In dit artikel een terugblik van alle delegatieleden.

Milo Schoenmaker, burgemeester

"Wat mij in het bijzonder is opgevallen, is dat in Tsjechië veel werk door vrijwilligers wordt gedaan. Dat werd duidelijk door onze bezoeken aan de kinderopvang, de opvang voor dak- en thuislozen en voor gehandicapten en de school voor doven. Het zijn vaak ook jonge mensen die dat werk doen. Dat komt ondermeer doordat de gemeente via de scholen vrijwilligers werft. De positieve aandacht maakt dat het meer vanzelfsprekend is dat je iets voor een ander doet. Ik wil kijken of we in Bussum, in samenwerking met Versa, ook zoiets kunnen opzetten."

Herman Schoon, wethouder

"We kunnen veel van onze zustergemeente leren, vooral op sociaal gebied. Dit was mijn eerste bezoek aan Valasské Meziricí en ik was eerlijk gezegd blij verrast om te zien hoever deze stad is in haar ontwikkeling. Dat zegt vooral iets over de slagkracht van de gemeente en haar inwoners. Waar 15 jaar geleden de relatie vooral éénrichtingverkeer was - Valasské Meziricí leerde van ons - is er nu sprake van een volwassen relatie, waarbij het leren wederzijds is. Voortzetting van de stedenband is mijns inziens dan ook heel belangrijk."
Marjolein Plantinga, gemeentesecretaris

"Het is opvallend zoveel als er in Valasské Meziricí aan kunst en creativiteit gedaan wordt. We hebben werkelijk prachtige en heel moderne kunstwerken gezien, waarvan we hier in Bussum de komende maand het nodige te zien krijgen. Modern zijn de mensen daar ook in denken. De creativiteit zie je terug in de manier waarop wordt omgaan met de soms minimale middelen. Het is indrukwekkend zoveel als ze voor elkaar krijgen op sociaal gebied. Het sociale is daar een bindende factor; mensen willen elkaar helpen en hebben veel voor elkaar over. Daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen!"

Marlène Potjer-Scholten, raadslid VVD

"De sociale projecten hebben echt indruk op mij gemaakt. Zoals het opvanghuis voor ongehuwde moeders, waar vrouwen de ruimte krijgen om hun leven weer op de rails te zetten. Ook in financiële zin. Wat opviel is de herkenbaarheid van het opvanghuis; het is goed te vinden voor de mensen die de ondersteuning nodig hebben. Op de school voor doven en doofstommen hebben we een prachtig voorbeeld gezien van ontwikkeling: een jongen die eerst helemaal niets kon in verbale zin, spreekt nu zelfs een behoorlijk woordje Engels. En dat terwijl hij zichzelf niet kan horen!"
Henk Lansink, raadslid GroenLinks

"We hebben ook gesproken over één van de belangrijkste projecten van de afgelopen jaren: de verbetering van de positie van de zigeunerminderheid, de Roma's. Dit project is in 2006 met succes afgesloten: 24 deelnemers hebben een scholings- en integratietraject gevolgd, wat voor 19 deelnemers tot een vaste baan heeft geleid. Gek genoeg krijgt dit project, medegefinancierd met Europees geld, geen vervolg. Dat heeft te maken met de gevoeligheden rondom de Roma's, wat dus een politieke, en geen sociale, reden is. Wat mij betreft is hier het laatste woord nog niet over gezegd."