Inspectie voor de Gezondheidszorg


Off-label voorschrijven van geneesmiddelen kan alleen als dat verantwoord gebeurt

Op 1 juli 2007 is de Geneesmiddelenwet in werking getreden. In deze wet staat dat het off-label voorschrijven van een geneesmiddel alleen mag als dit is beschreven in de richtlijnen van de beroepsgroep. Wanneer richtlijnen nog in ontwikkeling zijn, is overleg tussen arts en apotheker noodzakelijk.

Off-label voorschrijven houdt in dat een geneesmiddel wordt voorgeschreven voor een behandeling van een ziekte of een klacht waarvoor dit middel niet is geregistreerd. Hieraan kunnen risico's voor de patiënt zitten. Er kunnen bijvoorbeeld onvoorziene bijwerkingen optreden die gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Naar aanleiding van de nieuwe Geneesmiddelenwet heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het RIVM opdracht gegeven onderzoek uit te voeren naar off-label voorschrijven van geneesmiddelen. Uit het rapport komt naar voren dat het off-label voorschrijven van geneesmiddelen op grote schaal voorkomt. Artsen zijn zich er vaak niet van bewust dat zij een middel voorschrijven voor een niet geregistreerde indicatie en informeren patiënten onvoldoende hierover.

De IGZ heeft in 2005 samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) het standpunt ingenomen dat zij geen bezwaar heeft tegen off-label voorschrijven van medicijnen, op voorwaarde dat dit verantwoord gebeurt. Een voorwaarde voor het verantwoord off-label voorschrijven is dat er voldoende wetenschappelijk bewijs is voor de werkzaamheid en veiligheid van het off-label gebruik.

Richtlijnen moeten volgens de IGZ ontwikkeld worden door de wetenschappelijke verenigingen. Er is een grote achterstand op dit gebied. Belangrijk is dat de beroepsgroepen van artsen en apothekers met een plan van aanpak komen om die achterstand op afzienbare termijn in te lopen. De IGZ zal hierover met de beroepsgroepen afspraken maken.

Het RIVM-rapport kunt u hier vinden:
http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/370050001.html