Voedingcentrum


âBietje Lekkerâ gezondste broodje

9 januari 2008

âBietje Lekkerâ is dit jaar op de horecavakbeurs Horecava uitgeroepen tot het Gezondste Broodje. Het broodje is bedacht door Kleywegâs Stads-Koffyhuis in Delft. Gisteren zijn behalve het Gezondste Broodje ook de winnaars van het Lekkerste Broodje en het âAllerlekkerste Broodje van de afgelopen 25 jaarâ bekend gemaakt: âPan Tappas de Fiestaâ en âAlexâ keuzeâ.

Bietje Lekker bestaat uit een vers afgebakken bruin broodje, de ene helft licht besmeerd met yoghurt en de andere helft met iets uiencompote. Beide helften zijn met rucola bedekt en op de ene helft liggen plakjes rauwe bietjes, op de andere helft een mager stukje rib-eye. Verder zijn plakjes appel, sinaasappel en BroccoCress toegevoegd.

Fruit
Volgens het Voedingscentrum is Bietjes Lekker het gezondste broodje omdat het een bruin broodje is met veel groente én fruit. Vorig jaar was âMangiare Delicatoâ van Café Diner Vlaanderen in Delft winnaar van het gezondste broodje: een bruin broodje met onder meer kalfspastrami, rucola en frisée sla.

Het Lekkerste Broodje is Pan Tappas de Fiesta geworden van HMS Host Schiphol. Alexâ keuze, ook van Kleywegâs Stads-Koffyhuis in Delft, is verkozen tot het Allerlekkerste Broodje sinds 25 jaar. Dit broodje met Argentijnse lende, chimichuri, magorkaas en sinaasappel is in 2002 verzonnen naar aanleiding van het huwelijk van Willem-Alexander en Màxima.

Gezonde voeding
Het Voedingscentrum hoopt dat consumenten ook bij hun horecabezoek de gezonde keuze maken en grijpt de Horecava aan om de horecaondernemers bewust te maken van het belang van gezonde voeding. De Horecava in de Amsterdamse RAI is een jaarlijks terugkerend vakevenement voor de horeca- en cateringbranche.