Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws - Persbericht
Succesvolle start Meteoalarm.eu
Het nieuwe platform voor het weer in Europa
09 januari 2008 - Het aantal bezoekers in het eerste jaar van Meteoalarm, de website voor het weer in Europa, heeft de verwachtingen ruim overtroffen. Sinds de start op 23 maart kreeg de site ruim 2 miljoen unieke bezoekers, die goed waren voor bijna 400 miljoen hits.

Storm Kyrill versperde op 18 januari de doorgaande wegen in Europa (foto: Jacob Kuiper, WPI/KNMI)
Storm Kyrill

Vooral op dagen met extreem weer in grote delen van Europa is de belangstelling groot. Topdag in 2007 was 9 november met alleen al die dag 60.000 bezoekers. De 8 en 9e november samen leverden 115.000 bezoekers op. De 23e juli, toen Engeland getroffen werd door hevige regen en overstromingen, Zuid-Europa te maken had met hitte en waarschuwingen uitstonden voor hevig onweer, leverde Meteoalarm bijna.40.000 bezoekers op. De 23e maart, de Wereld Meteorologische Dag, toen Meteoalarm werd gelanceerd, was de topper van het jaar met bijna 100.000 bezoekers. De eerste maand leverde de site ruim 30.000 unieke bezoekers op, een aantal dat ook in de wisselvallige julimaand vrijwel werd bereikt. Het jaar 2008 is voor Meteoalarm goed begonnen met alleen al op 3 januari, toen de winter toesloeg in Europa, dik 60.000 bezoekers.

Meteoalarm waarschuwt Europa voor extreem weer
Meteoalarm is een nieuwe site die u op de hoogte houdt van gevaarlijk en extreem weer in meer dan 20 landen van Europa. De site is een uniek initiatief van Eumetnet, het netwerk van publieke Europese weerdiensten aangesloten bij de Wereld Meteorologische Organisatie.

Wat biedt meteoalarm.eu?
In één oogopslag is te zien waar de officiële weerdiensten van de meeste landen in Europa de komende 24 tot 48 uur een weertype verwachten dat gevaar oplevert. Waar je ook bent en welke taal je spreekt: pictogrammen maken je onmiddellijk duidelijk om welk gevaar het gaat met daarachter een link naar de uitstaande waarschuwingen. Denk maar aan overvloedige regen, overstromingen, lawines, een sneeuwstorm, extreme kou, hoogwater, hevig onweer, hittegolven, bosbranden of mist...

De omschrijvingen en de toelichting kunnen in 17 verschillende talen worden gekozen. Op de website krijgt elk land de kleur die bij de waarschuwingfase past: rood voor zeer gevaarlijk waarbij rekening moet worden gehouden met uitzonderlijke maatregelen, oranje voor uitzonderlijk dat risico's oplevert en geel voor potentieel gevaar, waarbij oplettendheid is gewenst. Kleurt het land groen dan is er wat het weer betreft geen vuiltje aan de lucht. Deze kleuren worden internationaal gebruikt voor gevaarlijk weer. Speciaal voor kleurenblinden is de site uitgerust met een greyscale map die de gekleurde weerkaart opmzet in grijstinten. Via een link vanuit de logo's s van de deelnemende landen kom je op de websites van de nationale meteorologische diensten met uitgebreidere meer regionale informatie.

Voor wie is meteoalarm.eu?
Meteoalarm gaat over het weer in Europa maar iedereen in de wereld die in Europa op reis gaat kan er bij de reisplanning gebruik van maken. Behalve vakantiegangers, reisorganisaties en zakenmensen zijn natuurlijk ook hulporganisaties, reddingswerkers en vrachtwagenchauffeurs bij extreem weer benieuwd naar de verdere ontwikkelingen. Weerpresentatoren kunnen de gekleurde Europakaart meenemen in hun presentaties op TV om te laten zien waar extreem weer wordt verwacht.

Grijstinten voor kleurenblinden
Vanuit Nederland kwamen enthousiaste reacties van kleurenblinden. Volgens de woordvoerder van Blind Color, een organisatie die zich inzet voor mensen die kleurenblind zijn, is de "greyscale map" waarmee de gekleurde weerkaart van Europa wordt omgezet in grijstinten uitgerust, een heel bruikbaar alternatief voor kleuren.

Waarom meteoalarm.eu?
De verandering van het klimaat en de grotere kwetsbaarheid van de samenleving leiden de laatste jaren steeds vaker tot slachtoffers, schade en gevaar. Keer op keer leiden stormen, overstromingen of lawines ergens in Europa tot een ramp, terwijl hittegolven de laatste jaren aan vele duizenden mensen het leven kosten. Juist bij extreem weer komt er op aan zo adequaat mogelijk geïnformeerd te worden. Meteoalarm.eu is hét nieuwe platform voor de weersomstandigheden overal in Europa.

Onderstaande landen werken mee
België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland IJsland, Italië, Letland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland.

Website, folder en brochure
De nieuwe website vindt u onder www.meteoalarm.eu. Onder verder lezen vindt u een pdf versie van een folder en van een informatieve brochure over meteoalarm.eu. Gratis exemplaren kunt u aanvragen bij de afdeling communicatie (zie hieronder voor contactgegevens).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Geurts of Cees Molenaars, persvoorlichting KNMI, telefoon 030 2206317 of 030 2206344. E-mail: Persvoorlichting.
Persbericht: PRV 07/10
Eerste uitgave: 23-03-07