Milieulijst MIA/Vamil 2008

09/01/2008 13:30



SenterNovem



De nieuwe Milieulijst MIA/Vamil is op 24 december 2007 gepubliceerd in de Staatscourant. Op deze lijst staan alle technologieën die in aanmerking komen voor MIA en Vamil. De Milieulijst MIA/Vamil is onderdeel van de Aanwijzingsregeling willekeurige afschrijving en investeringsaftrek milieu-investeringen. De nieuwe regeling treedt per 1 januari 2008 in werking. Ook de budgetten MIA/Vamil 2008 zijn gepubliceerd: 86 miljoen euro voor MIA en 38 miljoen euro voor Vamil.

Wijzigingen in de Milieulijst
Ieder jaar wordt de Milieulijst aangepast aan de laatste technische ontwikkelingen. Op de Milieulijst MIA/Vamil 2008 staan dan ook een aantal wijzigingen ten opzichte van de Milieulijst MIA/Vamil 2007. De belangrijkste wijzigingen zijn: Bedrijfsmiddelen komen tot maximaal 25 miljoen euro in aanmerking voor MIA/Vamil. Het MIA-voordeel voor kassen en daalt van 40 naar 30 procent. Van het investeringsbedrag in kassen komt 50 procent in aanmerking voor Vamil. De aanschaf van kasdekreinigers en lichtscherminstallaties voor Groen Label kassen volgens certificatieschema 8.0 komt niet meer in aanmerking voor MIA/Vamil. Investeringen in stallen die voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij komen uitsluitend in aanmerking voor MIA/Vamil wanneer voorafgaand aan de melding een voorlopig certificaat beschikbaar is. De emissie-eisen voor mobiele machines met een variabel toerental, zoals tractoren en graafmachines, zijn aangescherpt. Voor mobiele machines met een constant toerental gelden dezelfde emissie-eisen als in 2007. De eisen voor bedrijfsmiddelen met een hydraulisch systeem zijn aangescherpt. De voor deze bedrijfmiddelen vereiste biologische olie moet voorzien zijn van het Europees Ecolabel. Verschillende generieke codes zijn verruimd ten opzichte van 2007. Zo komt naast productie volgens Milieukeur en Europees Ecolabel nu ook productie volgens Greenkey en BlueFlag in aanmerking voor MIA/Vamil. Enkele nieuwe bedrijfsmiddelen voor duurzaam bouwen, zoals een gewichtsbesparende fundering en stiller wegdek voor bedrijfsterreinen zijn toegevoegd aan de Milieulijst. Tot slot zijn 31 nieuwe bedrijfsmiddelen aan de Milieulijst toegevoegd, waaronder het duurzame binnenvaartschip, de elektrische goederentram een een generieke code voor het verwijderen van gebonden stikstof uit mest en digestaat.

MIA en Vamil
MIA (Milieu Investeringsaftrek) en Vamil (willekeurige afschrijving milieu-investeringen) zijn fiscale stimuleringsregelingen van de Ministeries van VROM en Financiën. Milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kunnen in aanmerking komen voor beide regelingen, of voor één van de regelingen. Via de MIA kunt u tot 40 procent van de investeringskosten voor een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel aftrekken van de fiscale winst. Met de Vamil kunt u zelf bepalen wanneer u de investeringskosten van een bedrijfsmiddel afschrijft. Dat biedt u een liquiditeits- en rentevoordeel.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over MIA/Vamil, kijk dan op www.senternovem.nl/miavamil. Via deze site kunt u zich tevens abonneren op de digitale MIA/Vamil nieuwsbrief. Op werkdagen tussen 8.30 uur en 12.30 uur kunt u contact opnemen met de helpdesk MIA/Vamil, telefoon 038 455 34 80 of mailen naar miavamil@senternovem.nl.