SP Tilburg


Vertrek VGZ baart zorgen

09-01-2008 * Het aangekondigde vertrek van verzekeraar VGZ uit Tilburg, en daarmee het verlies van zo'n vijfhonderd arbeidsplaatsen, baart grote zorgen. "VGZ is op haar wenken bediend, hun kantoor is amper opgeleverd, de stoep ligt er net drie maanden in en ze vertrekken alweer. Dat geeft te denken over de contacten tussen de gemeente en grote werkgevers in de stad", aldus SP'er Van den Hout die hierover vandaag schriftelijke vragen stelt.

"Natuurlijk bepaald de gemeente niet waar VGZ zich vestigt, het college was nogal onaangenaam verrast door het nieuws dat de verzekeraar haar biezen pakt. Vooral dat laatste is zorgelijk. Ik wil van het college wel eens weten wat zij heeft ondernomen na het bekendmaken van de fusieplannen met Unive. Toen was duidelijk dat een groot aantal kantoren gesloten zou worden, en dan verwacht ik van het college dat ze daar direct op inspeelt".

Het verlies van vijfhonderd arbeidsplaatsen is niet de eerste aderlating. Van den Hout: "250 banen bij fuji, het vertek van Beckers, het vertrek van Walsh Western International en nu VGZ, dat zijn bijna 1500 banen! Zo komt er niet veel terecht van het fameuze 10.000 banenplan dat ons beloofd is".

Ook garanties over het behoud van werkgelegenheid elders komen zo in een ander daglicht te staan. "Volgens het college zal bijvoorbeeld de NS Werkplaats na verhuizing uit de Spoorzone naar Loven, het grootste deel van het werk en dus de arbeidsplaatsen in Tilburg houden. Maar daar staat geen letter van op papier. Als het betrekken van een splinternieuw kantoor zoals bij VGZ geen enkele reden is om langer in Tilburg te blijven, hebben we niet veel vertrouwen in de investeringen van de NS als garantie voor werkgelegenheid", aldus Van den Hout. De SP sprak al eerder haar zorgen uit over de gevolgen voor de werkgelegenheid bij de NS Werkplaats.

De stoep voor het kantoor van VGZ ligt nog maar een paar maanden dicht. "Waarschijnlijk ruik je binnen de verf nog, zo nieuw is dat pand. En nu komt het dus weer leeg te staan. De Spoorzone, waar het college veel verwachtingen van had, wordt op die manier wel erg kaal. Ik wil van het college dan ook horen hoe zij hier mee om denkt te gaan, hoeveel kantoorruimte staat er inmiddels wel niet leeg in de stad?".

Schriftelijke vragen SP fractie aan het college:

Tilburg, 9 januari 2008

Geacht college,

Naar aanleiding van het vertrek van VGZ uit Tilburg hebben wij de volgende vragen:


1. Omdat het vertrek van VGZ de zoveelste aderlating van werkgelegenheid is, en omdat het college - althans naar eigen zeggen - hoge ambities had m.b.t. de toename van de werkgelegenheid in Tilburg, hebben wij dringend behoefte aan een tussentijdse update van de cijfers over arbeidsplaatsen in Tilburg. Kunt u die aan de raad doen toekomen?

De bevreemding bij de burgemeester over het 'plotselinge' vertrek van VGZ bevreemde en verontrustte ons:


2. Welk contact is er geweest tussen de gemeente en VGZ na bekendmaking van de fusieplannen met Univé?
3. Wat waren de boodschappen over en weer in die contacten?
4. Heeft u bij de NS Werkplaats, als die straks naar Loven is verhuisd, andere garanties dan bij VGZ met betrekking tot het behoud van werk en arbeidsplaatsen?
5. Wat betekent het vrijkomen van het spiksplinternieuwe kantoor van VGZ voor de Tilburgse kantorenmarkt en voor de toenemende leegstand van kantoren in de stationszone?

Met vriendelijke groet,
namens de SP fractie

Johan van den Hout