Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 9 januari: persbijeenkomst

9-1-2008 - Hier vindt u de persberichten naar aanleiding van de besluiten van het college van 8 januari.

Aanleg rotondes Parallelweg N360 en Hogelandsterweg

Het college van B&W heeft besloten om in principe medewerking te verlenen aan de aanleg van rotondes in de Parallelweg N360 en de Hogelandsterweg. Het plan is in strijd met het geldende bestemmingsplan en daarom moet vrijstelling worden verleend voor de aanleg.

In 2005 wilde Delfzijl al een verdiepte rotonde aanleggen ter hoogte van de ongelijkvloerse kruising N360/Hogelandsterweg. De realisatie was toen technisch gezien te ingewikkeld. Op deze locatie moest namelijk rekening worden gehouden met de stabiliteit van de spoorweg, tunnel en fundamenten van omliggende woningen.

Naar aanleiding van de complexiteit en de bezwaren van omwonenden is toen door de gemeente een toezegging gedaan om naar alternatieven te kijken en is besloten om 2 rotondes aan te leggen in plaats van 1 verdiepte.

Het college wil bouw bedrijfshal voor Niestern Sander mogelijk maken

Het college start een vrijstellingsprocedure op voor de bouw van een voorbewerkings- en panelenbouwhal voor de Koninklijke Niestern Sander BV. De hal is gepland aan de Venjelaan 6. Door de bouw van de hal wordt de bedrijfslogistiek geoptimaliseerd.

Er ontstaat op het terrein van het bedrijf een logische route voor de bouw van schepen. Een route die begint bij de nieuw te bouwen hal en die eindigt bij de scheepshelling. Dit levert voor het bedrijf grote voordelen op. Het uitbesteden van werk kan hierdoor tot een minimum worden beperkt, het aantal transportbewegingen op het bedrijfsterrein kan worden verminderd en de productie kan worden verhoogd.

De werkzaamheden die in de hal zullen gaan plaatsvinden worden op dit moment nog op een andere plaats op het bedrijfsterrein uitgevoerd. Omdat de hal niet past binnen het geldende bestemmingsplan (Farmsumerpoort) is een vrijstellingsprocedure ex. artikel 19 Wet op de Ruimtelijke Ordening nodig.

Het bouwplan is in strijd met het geldende bestemmingsplan, omdat de hal wordt gebouwd binnen een veiligheidszone die in het bestemmingsplan is opgenomen vanwege het LPG-tankstation op het naastgelegen perceel. Deze veiligheidzone is echter niet meer actueel. Volgens de huidige regelgeving geldt een zone die aanzienlijk kleiner is. Het bestemmingsplan zal op dit onderdeel dan ook moeten worden aangepast. Vooruitlopend daarop wordt nu een vrijstellingsprocedure opgestart. Dit wordt gedaan, omdat een vrijstellingsprocedure aanzienlijk korter is dan een bestemmingsplanprocedure. De bouw van de hal kan daarmee sneller worden gestart. In de vrijstellingsprocedure wordt iedereen in de gelegenheid gesteld eventuele bezwaren bij het college onder de aandacht te brengen.

Belasting op kabels en leidingen

Het college van B&W stelt de raad voor om de Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2008 vast te stellen. Deze verordening maakt het mogelijk om belasting te heffen op kabels en leidingen onder, op of boven openbare gemeentegrond. Op 31 januari 2008 neemt de raad hier een besluit over. De verordening gaat dan op 1 maart 2008 in.

In de gemeente Delfzijl ligt naar schatting 1.500.kilometer aan kabels en leidingen. Het gemiddeld tarief in Nederland ligt rond de 1,82 euro per meter. Het tarief wat de gemeente wil hanteren is 0,85 euro, dit is gelijk aan het tarief in Winschoten. De geraamde opbrengst is dan 1.261.000 euro per jaar (onder aftrek van zon 11.000 euro invoerings- en administratiekosten).

Het college wil de opbrengsten uit de precariobelasting gaan gebruiken voor de financiering van strategische projecten, bijvoorbeeld in het kader van de revitalisering van Delfzijl.

Gemeente Delfzijl gaat meedoen met Provinciale Sociale Agenda 2009-2011

De gemeente gaat meedoen aan het vervolg op het huidige beleidsplan Wel en levend Groningen, dat in 2009 afloopt. De middelen voor dit plan liepen via de G6-gemeenten en de regionale programmas.

De provincie is bezig met een nieuwe opzet waarbij wordt gestreefd naar de integratie van ruimtelijk en sociaal beleid door het 'Provinciaal Omgevingsplan' te verbinden aan de 'Sociale Agenda'. De belangrijkste gemeentelijke themas die de sociale agenda de komende jaren gaan bepalen zijn: (1) wonen, werken en welzijn en (2) welzijn en zorg voor 0-23 jarigen.

Overige

Delfzijl adopteert zeehondje Cees

De gemeente Delfzijl heeft op 8 januari 2008 een zeehond geadopteerd. Het 24 kilo wegende zeehondje heeft de naam Cees gekregen, vernoemd naar burgemeester Cees Waal. Het zeehondje is 5 januari 2008 gevonden op Vlieland.

Het zeehondje zit momenteel in quarantaine omdat hij last heeft van longwormen, waardoor hij moeite heeft met ademen. Hiervoor wordt het zeehondje nu behandeld. Bij adoptie draagt de gemeente bij aan de verzorging van de zeehond zoals medicatie, onderzoek en voeding. Over ongeveer 3 maanden wordt zeehondje Cees weer vrijgelaten.