Inspectie voor de Gezondheidszorg


Tuchtcollege legt arts zwaarste maatregel op

Het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Eindhoven heeft een arts van het Integraal Medisch Centrum Roosendaal de zwaarst mogelijke maatregel opgelegd. De Big-registratie van de in Roosendaal werkzame behandelaar is doorgehaald met onmiddellijke ingang en mag zich nooit meer arts noemen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) spande op 19 december vorig jaar een spoedprocedure aan.

Het regionaal tuchtcollege acht bewezen dat de arts de voor de medische beroepsgroep geldende regels met voeten heeft getreden en patiënten op de meest ernstige wijze heeft misleid. Hij heeft, door zijn naam als arts te verbinden aan het centrum voor alternatieve behandelmethoden ook gehandeld in strijd met het belang van een goede uitoefening van de individuele gezondheidszorg.

Tijdens de zitting op 19 december heeft hij naar het oordeel van het tuchtcollege op geen enkele manier getoond dat hij ook maar enig inzicht in zijn handelen heeft.

De arts werkte in het Integraal Medisch Centrum Roosendaal (IMC) samen met een orthomoleculair therapeute, die eveneens voorlopig is geschorst door haar beroepsvereniging. Deze therapeute werkt met adviezen van `goddelijke gidsen' die door de betreffende arts werden overgenomen. Tevens baseerde de arts zijn diagnose op grond van onderzoek met de Lecher antenne. Deze wijze van onderzoek, diagnosticeren en behandelen voldoen in geen opzicht aan de in redelijkheid daaraan te stellen eisen, oordeelt het tuchtcollege. Ook het niveau van dossiervoering ligt ver beneden de maat.

Hierdoor gebeurde het dat een kankerpatiënt door de arts werd doorverwezen naar de in het IMC werkzame therapeute die de patiënte er toe aanzette een niet onsuccesvolle chemokuur te staken. Het tuchtcollege verwijt de arts dat hij niet de grootst mogelijke inspanning heeft verricht om te voorkomen dat de chemokuur werd gestaakt. De patiënte werd vervolgens `energetisch' behandeld door goddelijke gidsen.

Daarnaast heeft de arts zelf medicatie bereid en hij is daar niet toe bevoegd. Tevens gebruikt hij de titel `dr' maar is hij nooit gepromoveerd. Ook afficheert hij zich in Nederland onterecht als gastro-enteroloog en internist.

Zijn doelgroep bestaat uit doorgaans radeloze vaak uitbehandelde patiënten die voor de geboden behandeling door `goddelijke diensten' fors moesten betalen. Het college noemt het handelen van de arts patiënten `misleiding van de ergste soort.' Een soorgelijke kwalificatie werd gebruikt voor het tegen een aanzienlijk bedrag door de arts verstrekken van flesjes ethanol.