Openbaar Ministerie

Snelrecht voor verdachten van geweld tegen gezagsdragers

Rotterdam, 9 januari 2008

Het Openbaar Ministerie en de rechtbank in Rotterdam hebben overeenstemming bereikt over het invoeren van snelrecht voor bepaalde categorieën verdachten. Dat maakte Hoofdofficier mr. Henk Korvinus woensdag bekend bij de toelichting op de jaarcijfers 2007 en de vooruitblik op 2008.
Al op korte termijn komen er (super)snelrechtzittingen waarop zaken tegen verdachten van (verbaal) geweld tegen gezagsdragers of andere mensen met een publieke taak worden behandeld. Sommige zaken zullen al binnen de termijn van de inverzekeringstelling (drie dagen) aan de rechter worden voorgelegd.
Verdachten die zich schuldig hebben gemaakt aan ernstiger feiten, en die in bewaring worden gesteld door de rechter-commissaris, zullen binnen de bewaringstermijn (maximaal 14 dagen) voor een politierechter gebracht worden. De rechtbank maakt extra capaciteit vrij voor deze PR-zittingen.
Voor verdachten die niet in verzekering of bewaring gaan, wordt sneller capaciteit vrijgemaakt op de taakstrafzittingen van het OM, de zogenoemde TOM-zittingen.
Het OM verwacht met een snelrechtprocedure tegen mensen die zich schuldig maken aan (verbaal) geweld tegen mensen met een publieke taak, duidelijk te maken dat dit gedrag echt niet kan. Later dit jaar zullen er snelrechtzittingen komen waar zaken tegen veelplegers worden afgedaan. Voor veelplegers gold tot nu toe in Rotterdam dat zaken tegen sommige stelselmatige daders ,,gestapeldââ werden: meerdere zaken van één persoon verzamelen en dan tegelijk op zitting brengen. OM en andere betrokkenen bij de veelplegeraanpak verwachtten bij deze categorie in de aanloop naar een zitting met hulpverlening een gedragsverandering teweeg te brengen. Dit heeft in de praktijk niet opgeleverd wat ervan verwacht werd. De invoering van snelrecht biedt opnieuw de mogelijkheid van eerder ingrijpen, en een betere selectie van personen die in aanmerking komen voor de ISD-maatregel.