Openbaar Ministerie

Opnieuw meer gewelds- en jeugdzaken binnengekomen bij OM Rotterdam

Rotterdam, 9 januari 2008

Het Openbaar Ministerie heeft in 2007 ruim 24.500 misdrijfzaken binnengekregen van de politie Rotterdam-Rijnmond. Ruim 2300 zaken gingen rechtstreeks naar het Centraal Justitieel Incassobureau CJIB. Dat maakte Hoofdofficier van Justitie mr. H. Korvinus woensdag bekend tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het OM in Rotterdam. Opvallend zijn opnieuw de cijfers van zaken met jeugdigen en geweldsplegers. Met ongeveer 4100 zaken met jeugdige verdachten en ongeveer 9200 zaken waarin geweld een rol speelt komen deze cijfers ruimschoots uit boven de volume-afspraken (respectievelijk 3700 en 7400). De cijfers zijn ook hoger dan die van het vorige jaar (2006: jeugd 3766, geweld 8562).
Voor 2007 zijn de gestegen cijfers met betrekking tot geweld voor een deel te verklaren uit de stijging van het aantal zaken waarin huiselijk geweld een rol speelt. De stijging van het aantal zaken is bij het OM is groter dan bij de politie. Dat komt onder andere doordat nu alle zaken, ook die waarin op het eerste gezicht onvoldoende bewijs zit, naar het OM worden ingestuurd.
In 2008 wil het OM meer huiselijk-geweldzaken, mits het geweld niet te ernstig is, afhandelen op de taakstrafzitting van het OM, de zogenoemde TOM-zittingen. Dat heeft onder andere als voordeel dat de zaken sneller behandeld kunnen worden, en de hulpverlening een grotere rol kan krijgen.
Het heeft ook als voordeel dat de rechtbank voor een deel ontlast wordt, aldus hoofdofficier Korvinus. In 2007 hebben een aantal zaken langer dan noodzakelijk op behandeling moeten wachten, door capaciteitsproblemen bij de rechtbank in Rotterdam. Het OM en de rechtbank zijn momenteel gezamenlijk bezig met een plan van aanpak om meer zaken sneller af te handelen.