Tuinbouw levert warmte en elektriciteit aan particulieren

09/01/2008 14:30



Productschap Tuinbouw



De Nederlandse glastuinbouw gaat steeds efficiënter met fossiele brandstoffen om. Deze omschakeling (transitie) is vijftien jaar geleden gestart. De komende jaren gaan Productschap Tuinbouw (PT) en ministerie van LNV fors investeringen om de introductie van semi-gesloten kassen te stimuleren en knelpunten op te lossen. De eerste pioniers zien al kans om flinke energiebesparingen te realiseren, waarbij ze zelfs energie leveren aan instellingen en particulieren.

"Dat tomatentuinder Joep Raemakers uit Venlo een verpleeghuis gaat verwarmen vond ik het mooiste bericht rond de jaarwisseling", zei Dirk Duijzer, voorzitter van het Productschap Tuinbouw, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 9 januari. De sector heeft vijftien jaar geleden zelf het initiatief genomen om op termijn duurzaam te produceren. "Dat heeft succes gehad, want zonder de nu al bereikte energie-efficiency zou de glastuinbouw in Nederland niet meer bestaan."

Dit kabinet heeft met het ambitieuze werkprogramma 'Schoon en Zuinig' sterk ingezet op energiebesparing en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Duijzer: "De glastuinbouw aarzelt nog of ze meegaat met deze agenda of dat ze zelf kiest voor het eigen belang en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zelf het initiatief houden betekent een grotere inspanning voor de sector maar levert wel meer maatschappelijk draagvlak op. Dan zullen we over tien jaar weer zeggen: gelukkig dat wij gingen voor ons eigen belang."

Binnen het Programma Kas als Energiebron werken tuinbouwbedrijfsleven, PT en ministerie van LNV samen om de energiedoelstellingen te halen. "Ook in 2008 worden met dit programma zoveel mogelijk innovaties in de praktijk ondersteund, met een hoofdrol voor het versnellingsprogramma voor semi-gesloten kassen." Minister Cramer van milieu kreeg van Duijzer op de nieuwjaarsbijeenkomst het eerste exemplaar van het 'Jaarplan Kas als Energiebron 2008'.