Record voor Nederlandse tuinbouwexport

09/01/2008 14:30



Productschap Tuinbouw



De Nederlandse tuinbouwexport heeft in 2007 een record geboekt. De uitvoer kwam uit op een waarde van een kleine vijftien miljard euro en was hiermee vijf procent groter dan in 2006. Duitsland had een belangrijk aandeel in het record. Naar deze verreweg belangrijkste afnemer steeg de exportwaarde voor vrijwel alle tuinbouwsectoren.

"Ook liep de export van bloembollen, bloemen en planten naar Engeland en Rusland goed in 2007. De Nederlandse uitvoer naar de VS daalde echter in 2007 door een ongunstige valutaverhouding tussen de euro en dollar", zei voorzitter Dirk Duijzer van het Productschap Tuinbouw (PT) in zijn nieuwjaarstoespraak op 9 januari. Volgens Duijzer is de tuinbouw belangrijk voor de totale Nederlandse export met een aandeel van ruim vier procent.

Naar Duitsland gingen in 2007 vooral meer bomen en planten. "Gunstige weersomstandigheden en meer koopkracht gaven de export van deze gewassen naar Duitsland een extra stimulans", aldus de PT-voorzitter. Ook de groeiende welvaart in Rusland speelt de Nederlandse tuinbouwexport in de kaart. "Hierdoor zijn steeds meer Russen in staat groenten, fruit, bloemen en bollen uit Nederland te kopen", zo zei Duijzer. "Toch ligt de concurrentie op de loer. In het buitenland groeit de productie van tuinbouwgewassen en afnemers stellen steeds hogere eisen. Ook fytosanitaire belemmeringen kunnen de export ernstig schaden", zo waarschuwde Duijzer.

Door de goede buitenlandse vraag zijn de gemiddelde telersprijzen in Nederland van vooral bomen, bloemen, planten en bloembollen in 2007 licht aangetrokken. Hierdoor zijn de bedrijfsresultaten van de producenten redelijk op peil gebleven of zelfs verbeterd. "Op zich is dat een positieve ontwikkeling, maar aan de andere kant blijven de kosten van bijvoorbeeld energie en logistiek stijgen", aldus de PT-voorzitter.