Gemeente Utrecht

Mondelinge vragen van de heer M.E.J. Egermont, mede namens D66, inzake nieuw rooster brandweer en geoefendheid

Vorige week is het nieuwe rooster van de brandweer in Utrecht in werking getreden. In tegenstelling tot de grote steden Amsterdam en Rotterdam is dit rooster zonder draagvlak onder het personeel doorgedrukt. Dit gebrek aan draagvlak zorgt voor voortdurende onrust onder het personeel. Argumentatie voor de noodzaak van het doordrukken van dit rooster is altijd de noodzaak tot het verhogen van de geoefendheid geweest. Het verbaasd de fracties van D66 en SP dan ook hogelijk dat we in het informatiebulletin voor de brandweer, Brandstof, hebben mogen lezen dat de eerste echte oefenweek pas in oktober plaats vindt. Dit lange uitstel van de eerste echte oefenweek wijst niet echt op een enorme urgentie.

Naar aanleiding hiervan hebben we de volgende vragen:
1. In hoeverre is de geoefendheid nu onder de maat?
2. In hoeverre gaat het organiseren van oefenweken nu niet ten koste van de reguliere werkzaamheden? Klopt het dat er nu ervaren brandwachten tijdens deze weken buiten het reguliere proces staan zodat de verhouding ervaren/onervaren op de wagens minder optimaal is?
3. Wat heeft de gemeente al gedaan om de organisatie van de geoefendheid te verbeteren?
4. Is er al gekeken naar de mogelijkheid of alleen het extra oefenen op de zaterdag tot het gewenste resultaat ten aanzien van de geoefendheid kan leiden?
5. Klopt het dat de gemeente Utrecht zich niet houdt aan het LOGA-accoord van 7 maart 2007?
6. Is de wethouder bereidt om bij het overleg over een nieuw rooster, wat nodig is aangezien het ingevoerde rooster een overtreding van de A.T.W. bevat, nadrukkelijk te kijken naar het accoord dat in Rotterdam is gesloten en te letten op zowel de organisatie van de geoefendheid als het draagvlak onder het personeel dat het rooster ook moet draaien?

Marlies Trooster

secretaresse

Griffie Gemeenteraad Utrecht

( 030-2861069, 2 030-2861518,

8 <:mailto:m.trooster>m.trooster@utrecht.nl


* Postbus 16200, 3500 CE Utrecht

O Bezoekadres: Korte Minrebroederstraat 2, kamer 1.07