Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 8 januari 2008

Nieuwe informatiezuilen Bus-on-line in Alkmaar

Bij de bushaltes in het centrum van Alkmaar worden op 9 en 10 januari reizigersinformatiezuilen geplaatst. Deze informatiezuilen geven aan welke bussen er bij de halte vertrekken. Ook de vertrektijd staat aangegeven. Als een bus vertraging heeft, wordt dit bij de vertrektijd vermeld.

De eerste reizigersinformatiezuilen worden geplaatst langs de openbaar vervoerroute door het centrum van Alkmaar van de Robonsbosweg tot aan de N242 (oostelijke ringweg). Op het station van Alkmaar staan overzichtspanelen met de dienstregeling van de bussen.

Bus-on-line
De reizigersinformatiezuilen horen bij Bus-on-line, een route waar de bus ongehinderd kan doorrijden. In Alkmaar worden de verkeerslichten zo ingesteld dat ze voor de bus op groen springen. Daar waar het vaak druk is, krijgt de bus een eigen baan. Bus-on-line loopt van de westelijke ring Alkmaar, via de Bergerweg, Stationsweg, Kanaalkade, Friesebrug, Randersdijk en de nieuwe Schermerweg naar de oostelijke ring Alkmaar, N242. Bus-on-line wordt ontwikkeld als onderdeel van het provinciale RegioNet.

Samenwerking gemeente Alkmaar, provincie Noord-Holland en Connexxion De informatiezuilen zijn ontwikkeld door de gemeente Alkmaar in samenwerking met de provincie Noord-Holland. De informatiezuilen moeten als standaard voor heel Nederland gaan gelden. Bijzonder aan het systeem is dat de zuilen informatie van verschillende busmaatschappijen tegelijk kan vermelden. Op dit moment heeft iedere busmaatschappij zijn eigen informatiebord. De informatie op de borden komt nu rechtstreeks van Connexxion. Voor informatie hierover kan contact opgenomen worden met Connexxion. Voor het functioneren van de borden is de gemeente verantwoordelijk.