ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV is blij met extra geld voor jeugdzorg

Abvakabo FNV is blij met het extra geld dat minister Rouvoet beschikbaar stelt voor de jeugdzorg. De minister komt daarmee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer om de wachtlijsten terug te dringen. De vakbond wil dat met het geld aandacht wordt besteedt aan het verlagen van de werkdruk en scholing op het thema kindermishandeling.

Afgelopen zomer trok de minister al 40 miljoen uit om de wachtlijsten in de jeugdzorg aan te pakken. Van het extra geld dat nu beschikbaar komt, gaat 13 miljoen naar de zorg voor jonge, licht verstandelijk gehandicapten met gedragsproblemen en eenzelfde bedrag naar geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd.

Om kindermishandeling terug te dringen, krijgt de Jeugdbescherming er 9,5 miljoen en de Raad voor de Kinderbescherming er 2 miljoen bij. Bij de vorige ronde kreeg de raad ook al extra geld. Rouvoet verwacht dat dit jaar meer zaken aan het licht komen. Het is volgens hem een goede zaak dat de drempel om mishandeling te melden omlaag is gegaan. Om meer inzicht te krijgen in de wachtlijsten in de jeugdzorg, trekt Rouvoet daarnaast 2,5 miljoen uit.

De werkdruk in de jeugdzorg is hoog. De vakbond vindt het aanpakken van de wachtlijsten goed. Het betekent echter ook extra cliënten voor de werknemers. Door het aanstellen van extra personeel kunnen zowel de werkdruk als de wachtlijsten aangepakt worden.

Verder wil de bond dat tijdens de opleiding van het personeel aandacht wordt besteed aan kindermishandeling. Tijdens een door ABVAKABO FNV georganiseerd symposium in november, bleek dat het herkennen en omgaan met kindermishandeling niet of nauwelijks voorkomt in de opleiding en training van mensen die met kinderen (gaan) werken. Corrie van Brenk, bestuurder van ABVAKABO FNV: "Scholing is een belangrijke voorwaarde, wil de sector haar werk goed kunnen doen dan."