Ministerie van Defensie

09-01-2008 14:59

GROEP GELEIDE WAPENS REIST AF NAAR DENEMARKEN

Circa 150 voertuigen en het dubbele aantal aan militairen van de Luchtmachtbasis De Peel vertrekken donderdag voor een oefening naar Denemarken. In enkele colonnes reizen ze gedurende de dag over de Nederlandse wegen richting de grens bij Enschede.

Via Duitsland komt het konvooi aan in het zuiden van Denemarken. De voertuigen en militairen, die deel uitmaken van de Groep Geleide Wapens, bereiden zich voor op een NAVO-examen. Ze oefenen de verdediging tegen tactische ballistische raketten en aanvallende vliegtuigen.

De Groep Gelade Wapens levert hoogwaardige luchtverdediging met het PATRIOT-systeem. In zowel 1991 als 2003 tijdens de Golfoorlogen is dit wapensysteem gebruikt om Turkije te verdedigen tegen eventuele raketaanvallen vanuit Irak.

Tijdens de oefening trainen de militairen onder gesimuleerde oorlogsomstandigheden. Hierbij opereert de eenheid met de gemoderniseerde PAC3 (Patriot Advanced Capability), een verbeterde versie van de PATRIOT. De PATRIOT is het enige wapensysteem in Europa dat in staat is een dreiging van ballistische raketten het hoofd te bieden.

Op vrijdag 18 januari zijn de eenheden weer terug op de thuisbasis. De verplaatsing van Nederland naar Denemarken is onderdeel van de examentraining.