9 jan 2 008

Onderdeel: Wageningen Universiteits Fonds
Nummer: 002

In de afgelopen maand hebben weer meer Wageningse studenten meegedaan aan de verkiezing van de docent van het jaar van Wageningen Universiteit. Op donderdag 10 januari wordt tijdens een speciale bijeenkomst uit vijf genomineerde docenten de winnaar bekend gemaakt, die de Teacher of the Year Award 2008 krijgt uitgereikt. Het Wageningen Universiteits Fonds heeft de prijs ingesteld om goed onderwijs aan Wageningen Universiteit te bevorderen en excellente docenten te honoreren.

De bekendmaking vindt plaats tijdens de Nieuwjaarsborrel van de Studentenraad door mevrouw dr.ir. Nettie Buitelaar, bestuurslid van het Wageningen Universiteits Fonds. De prijs bestaat uit een judicium, een replica van het beeld âDe Leermeesterâ van Jan Praet en een geldprijs van ⬠2500 die door de Raad van Bestuur van Wageningen UR beschikbaar is gesteld. Het bedrag is te besteden aan activiteiten gericht op het verder professionaliseren van het onderwijs. Hiermee wil de Raad van Bestuur een extra stimulans geven aan excellent onderwijs.

De genomineerden voor de Teacher of the Year Award 2008 zijn: ⢠Dr. R.R. (Rijkelt) Beumer (Laboratorium
Levensmiddelenmicrobiologie),
⢠Prof.dr.ir. D.D. (Dane) Bicanic (Laboratorium voor Biofysica), ⢠Dr.ir. E.A.M. (Lisette) Graat (Kwantitatieve Veterinaire Epidemiologie),
⢠Prof.dr. E. (Erik) de Jong (Landschapsarchitectuur), ⢠Dr.ir. G. (Gosse) Schraa (Laboratorium voor Microbiologie).

1100 studenten van Wageningen Universiteit hebben deelgenomen aan de verkiezing van de docent van het jaar van Wageningen Universiteit. Dat is drieëntwintig procent van alle stemgerechtigde studenten, een toename van 2,3% ten opzichte van vorig jaar.

Met uitzondering van de eerstejaars konden studenten via een digitale kiessysteem hun stem uitbrengen op een groslijst van 179 docenten, ongeveer een kwart van het totale docentenbestand van Wageningen Universiteit. Aan de hand van de verkiezingsuitslag, waarbij ook rekening werd gehouden met de onderwijslast van de docenten, heeft een studentenjury veertien docenten geselecteerd voor de longlist. De jury, onder voorzitterschap van Frédéric Linardon (voorzitter Studentenraad), bestaat uit de studenten: Renée Bekx, Ellis Delahay, Mandy Doddema, Jvalini Dwarkasing, Christel van Esterik en Mia Hikke. De jury heeft via een persoonlijk interview navraag gedaan bij medestudenten en de desbetreffende docenten over de kwaliteit van kennisoverdracht en het onderwijsmateriaal, het stimulerend en enthousiasmerend vermogen, de inzet voor onderwijsvernieuwing en voorlichting en tenslotte de benaderbaarheid voor studenten. Op grond van de zo verkregen informatie heeft de jury de longlist teruggebracht naar een shortlist van vijf genomineerden.