Gemeente Nederbetuwe


* Bekendmakingen

Leerplichtambtenaar controleert ziekmeldingen

09 jan 2008
Scholen krijgen steeds vaker te maken met het fenomeen "luxeverzuim". Dit houdt in dat ouder(s) of verzorger(s) hun leerplichtige kind van school laten verzuimen voor het houden van een vakantie, zonder dat hieraan voorafgaand schriftelijke toestemming is verleend. Ook op de scholen in de gemeente Neder-Betuwe neemt deze vorm van verzuim hand over hand toe. Om een aanvraag voor extra vakantieverlof
- en daarmee dus een eventuele afwijzing - te voorkomen, besluiten ouders nogal eens hun kind eenvoudigweg ziek te melden.

Steekproef

Omdat de vrijdagen voorafgaande aan de schoolvakanties van die beruchte momenten zijn, heeft de leerplichtambtenaar op 21 december 2007 een steekproef gehouden. Hiertoe heeft zij een tweetal scholen binnen de gemeente bezocht en de namen en adressen van afwezige kinderen opgevraagd. De directies van de scholen waren overigens vooraf niet op de hoogte gesteld van het onderzoek. Zij zijn verplicht de gevraagde gegevens aan de leerplichtambtenaar te verstrekken.

Schoolverzuim

De leerplichtambtenaar heeft aan de hand van de verstrekte gegevens negen huisbezoeken afgelegd. Het ging in alle gevallen om kinderen, die door hun ouders waren ziek gemeld. In zeven gevallen bleek het om rechtmatige ziekmeldingen te gaan. Bij twee adressen trof zij echter niemand thuis. Ook bij een tweede bezoek later op de ochtend bleken deze kinderen nog steeds afwezig te zijn. Omdat hier mogelijk sprake is van ongeoorloofd schoolverzuim, zullen de ouders van deze kinderen begin januari 2008 worden opgeroepen voor een leerplichtgesprek. De verdere consequenties zullen tijdens deze gesprekken aan de orde komen.

In de eerste helft van 2008 zullen op de vrijdagen voorafgaande aan de vakanties wederom controles in Neder-Betuwe worden uitgeoefend.

Gemeente Neder-Betuwe | Burgemeester Lodderstraat 20 | 4043KM Opheusden | info@nederbetuwe.nl | www.nederbetuwe.nl | © gemeente Neder-Betuwe