Gemeente Arcen en Velden


Arcen en Velden in gesprek over de toekomst
Gespreksavond voor bedrijven en instellingen op 8 januari 2008

Uit de folder "Samen in gesprek over onze toekomst" december 2007: "De gemeenteraad ziet Horst aan de Maas en Venlo als mogelijke fusiepartners. De speerpunten van beleid en het karakter van Horst aan de Maas passen bij die van Arcen en Velden. Venlo past vooral vanwege de oriëntatie van de inwoners van Arcen en Velden."

De insteek van de LLTB
De LLTB werkt evenals in Arcen en Velden ook met de gemeente Horst aan de Maas en Venlo samen. De LLTB leden hebben geen eenduidige mening over de beste fusiepartner voor gemeente Arcen en Velden. Vandaar dat de LLTB geen standpunt inneemt, maar de ervaringen vanuit de belangenbehartiging meegeeft.

De insteek van de gemeenten Horst aan de Maas en Venlo ten opzichte van de agrarische sector verschilt enorm.
Horst aan de Maas profileert zich duidelijk als plattelandsgemeente en richt zich sterk op de ontwikkeling van de agrarische sector.
Venlo is stedelijk gebied waardoor behoefte voor het buitengebied (wordt gezien vanuit het stedelijk gebied en) gericht is op groen en rust.

Gemeente Horst aan de Maas
Horst aan de Maas richt zich sterk op de ontwikkeling van de agrarische sector. Deze gemeente is bezig met nieuwe locaties voor glas, maar ook boomteelt en intensieve veehouderij. Horst stelt zich pro-actief op. Zo is de gemeente actief aan de slag met wetgeving gerelateerd aan de agrarische sector zoals geurwetgeving en regels rond huisvesting seizoenarbeid.
Als agrarische ondernemers ontwikkelingsplannen hebben, denkt gemeente Horst aan de Maas actief mee.

Gemeente Venlo
Buiten de concentratiegebieden voor glastuinbouw in `t Ven en Belfeld is Venlo terughoudend met bedrijfsontwikkeling voor de gehele agrarische sector. Venlo is met name stedelijk gebied. De expertise en aandacht van de gemeente concentreren zich op stedelijke en industriële aspecten.
De kennis en aandacht voor het buitengebied is gericht op het behoud van groene waarden. Venloos belang van het buitengebied is het bieden van rust en groene ruimten voor de inwoners van het stedelijk gebied en niet het ontwikkelen van de agrarische sector. Op 1 januari 2001 ontstond de huidige gemeente Venlo door het samengaan van Venlo, Tegelen en Belfeld, waarbij Belfeld een sterk agrarische gemeente was met veel glastuinbouw. Ondanks deze fusie is de focus van Venlo nog steeds gericht op stedelijk gebied.
De LLTB vraagt de gemeente Venlo continu het belang van de land- en tuinbouw te onderkennen en ruimte te bieden voor ontwikkelingsmogelijkheden van agrarische bedrijven.

Voor wetgeving gerelateerd aan de agrarische sector zoals geurwetgeving en regels rond huisvesting seizoenarbeid is Venlo in tegenstelling tot Horst aan de Maas erg terughoudend. De gemeente maakt geen eigen beleid voor zaken zoals het nieuwe geurbeleid. Als Venlose ondernemers ontwikkelingsplannen hebben, is gemeente Venlo erg terughoudend. Venlose ondernemers moeten in deze situaties veel ondernemen, uitzoeken en bevechten om zomogelijk voldoende ontwikkelingsruimte te krijgen.

Greenport Venlo
Constatering is dat Venlo, in de persoon van burgemeester Bruls, de bestuurslijk trekkersrol heeft binnen Greenport Venlo. Hier is Venlo ook actief mee.

Conclusie:
Het belangrijkste voor de agrarische sector is dat er beleidsruimte voor de agrarische sector blijft. Bij welke gemeente Arcen en Velden ook ingedeeld wordt.

Namens LLTB Afdeling Maasduinen

Harry Vermeulen
Hans Aerts