Gemeente Langedijk


9 januari 2008

Nieuwjaarsspeech burgemeester Cornelisse

Burgemeester Hans Cornelisse
Nieuwjaarsspeech 2008 van burgemeester J. Cornelisse, Gemeente Langedijk


- Het gesproken woord geldt -

Dames en heren, de Franse schrijver André Gide schreef ooit: "Een toestand van evenwicht is alleen aantrekkelijk als men op een koord balanceert; als men op de grond zit, is er niets wonderlijks aan."

Staat de gemeente Langedijk in 2007 en 2008 op een koord omdat er hooggespannen idealen zijn of lijkt de situatie meer genoegzaam en lijkt het dus op het zitten op de grond? Op deze vraag kom ik aan het eind terug.

Namens het college en de gemeenteraad wens ik alle bezoekers aan het gemeentehuis van vanavond, alsmede de inwoners van Langedijk, een beetje geluk, een beetje liefde en een beetje gezondheid. Deze nieuwjaarswens ving ik de laatste dagen op toen ik onderweg was in Langedijk. Het is naar mijn gevoel een typische uitdrukking van West-Friese nuchterheid en bescheidenheid.

Kunnen we terugkijken op een geslaagd 2007?
De enorme drukke periode voor raad, college en ambtelijke organisatie geeft aan dat er heel hard gewerkt is door de gemeente en dat Langedijk bruist van ontwikkeling. Ik geef een opsomming van de belangrijkste zaken:

* Op veiligheidsgebied: een start met actualisering van de integrale veiligheid

* Samenwerking met buurgemeenten; aftasten van mogelijkheden
* De nieuwe raadswerkwijze; markt en raadsavond, steevast op dinsdag om de week

* De eerste burgerinitiatieven

* Eerste Rekenkameronderzoeken

* Voorbereiding op de nieuwe RO-wetgeving
* Bestemmingsplan Buitengebied

* De woningbouw in Twuijverhoek

* De overeenkomst en werkzaamheden voor Mayersloot II
* De voorbereiding van locatie Eecen

* De afronding van bouwplan Sint Maarten

* 100% groene stroom bij de gemeente

* De accomodatiesstudies voor Sint Pancras en Noord Scharwoude/Oudkarspel

* Nieuwbouw Veldzorg /Dorpsstraat 96

* Evaluatie Wet Werk en Bijstand; verruiming voor alle vormen van bijzondere bijstand tot en met 120% van het minimumloon
* WMO; invoering en interactieve voorbereiding 4-jaren beleidsplan
* Meer evenwicht in werkaanbod en capaciteit organisatie; uitbreiding 13,5 fte, structureel en substantiële inhuur
* Kwaliteitstrajecten organisatie, voorbereiding reorganisatie, informatisering, E-gemeente et cetera

* Sluitende begroting, begrotingsruimte zonder extra belastingmaatregelen

* Bedrijvenpark Breekland, start uitgifte en start bouw, parkmanagement i.s.m. BKL

* Gebiedsontwikkeling Winkelcentrum Broekerveiling, afronden eerste voorbereidingsfase met contractpartner ING-Real Estate
* Samenwerking met Stichting Veldzorg

* Beheersplannen voor Openbare Verlichting, Openbaar groen en Wegen
* Actualisering beleid Jeugd - en Jongerenwerk
* Opstellen Verkeers- en Vervoersplan

* Nieuw(-e) Subsidiebeleid en - Verordening
* Voorbereiding Sportnota

* Opstarten Jeugd Hulpverlening, idem Centrum voor Jeugd en Gezin

Mijn conclusie luidt dat er door raad, college en de ambtelijke organisatie heel veel werk is verricht in het belang van de inwoners, verenigingen en bedrijven in Langedijk.

En als u projecten mist; ook in de uitvoering gebeurt enorm veel door de werkers op en aan de weg, het riool en het groen, de hulpverlening door de brandweer en de inzameling door wagen- en brengdepot van huisvuil en afval. Er gebeurt alledag heel veel goed werk.

Samen werken we goed aan verbetering!! Een verbetering die naar mijn mening zodanig dient te worden omschreven dat we op veel gebieden, binnen enkele jaren behoren tot de gemeenten die hun zaken goed en zelfs heel goed voor elkaar hebben. Via periodieke deelname aan het onderzoek `De Staat van de Gemeente', kan de inwonertevredenheid worden gemeten. Deze ligt zoals u weet in Langedijk onder het gemiddelde.

In de nieuwe gemeente-organisatie gaan we via allerlei audits en meetpunten, de kwaliteit van onze dienstverlening en die van de beleidsontwikkeling, continu monitoren.

En waar u als gemeenteraad extra inspanningen wenst, beschikt u over de rekenkamer!

Wat gaat 2008 brengen?
We hopen natuurlijk met zijn allen op een grotere belangstelling voor het werk van de raad als positief gevolg van de nieuwe raadsavond. Duidelijke indicaties hiervoor vormen onder andere het aantal bezoekers, de inbreng van agendapunten en de participatie in lopende processen door de bevolking. Maar we moeten ook realistisch blijven: veel mensen volgen politiek op hun manier en melden zich alleen als er iets aan de orde is waar men belang bij heeft. Maar onderschat onze inwoners niet, men weet vaak heel goed wat er speelt en heeft daar ook een mening over. Het lijkt mij dus de uitdaging om de capaciteiten van onze inwoners naar de politieke processen te trekken en zo te proberen de kwaliteit van de discussie en van de beleidsresultaten zo hoog mogelijk te laten zijn. Versterking van de lokale democratie en nog betere inhoudelijke resultaten: heel ambitieus, maar we gaan op weg.

De ambitie is om in de gemeenteraad de professionalisering ter hand te nemen, die hoort bij het nieuwe vergadersysteem. Of dat altijd betekent dat snelheid het belangrijkste is? Dat kun je niet zo zeggen: snelheid waar het kan of moet, maar zorgvuldigheid in moeilijke dossiers. En het bereiken van de beste oplossingen en zeker het uitleggen ervan, daar waar we dat van belang vinden. Wat mij betreft is het raadsproces het afgelopen jaar initiatiefrijk van uw kant geweest met de nodige eigen voorstellen. Soms met felle discussies. Maar ook met het vinden van elkaar, het scherp bevragen van het college en het bewaken van de uitvoering door het college. Dit allemaal in een sfeer die als constructief en positief-kritisch kan worden omschreven. Ik verwacht dat uw raad zich in hun derde jaar van functioneren nog meer zal manifesteren. Waarbij nieuwe impulsen voor beleid tegelijkertijd ook de financiële middelen centraal zullen stellen!

Op veiligheidsgebied is het mijn wens dat we stappen kunnen zetten met de nieuwe aanpak van overlastgevende jongeren. We hebben ze soms te vaak en te lastig op enkele plekken in de gemeente. Terwijl jongeren in het algemeen juist heel positief deel uitmaken van het openbare leven in Langedijk. Eerst ambulant jongerenwerk, dan preventie en de ondersteuning van gezinnen en als sluitstuk strafvervolging en optreden door justitie en politie van echte overlastgevers en overtreders. Dat is denk ik de gewenste volgorde in de aanpak.

Integrale veiligheid, horecabeleid en nog meer onderwerpen: Langedijk zal beleidsmatige discussies gaan voeren, moeten voeren in het belang van een consequente en transparante handhaving van regels. En is het niet zo dat deze handhaving een voorwaarde is om de inwoners met succes te kunnen vragen deel te nemen aan ons gemeentebestuur?

Overleg met buurgemeenten, ik zei daar vorig jaar iets over. Op het niveau van Noord-Kennemerland werken de portefeuillehouders positief samen. Maar dichterbij huis is er werk aan de winkel. Op dit moment is dat vooral verkennend.

Tenslotte wil ik als laatste de heel belangrijke ontwikkeling van de ambtelijke organisatie aankaarten. In 2008 gaan we verder met de invoering van het nieuwe organisatiemodel en de nieuwe wijze van werken. Dit wordt gesteund door kwaliteitsimpulsen op allerlei terrein zoals informatisering, e-gemeenteontwikkeling, fysieke huisvesting en dergelijke. Het kan de raad en het college vertrouwen geven dat Langedijk de middelen gaat krijgen, die het mogelijk maken dat we gaan behoren tot de moderne gemeenten die vooroplopen bij de kwaliteitsverhoging van de lokale overheid. U weet dat landelijk ambities voor de lokale overheid zijn geformuleerd; het eraan werken is aan ons.

Alles overziend wil ik u nog even herinneren aan de vraag: staan we op een koord of zitten we op de grond? Gelet op het grote aantal projecten, de vele plannen en voornemens bevinden raad en college zich naar mijn mening eerder op een op enige hoogte gespannen koord, dan dat we met z'n allen op de grond zouden zitten.

Dames en heren, u begrijpt het beeld. Mijn wens is het om in 2008 gezamenlijk verder te werken aan een welvarend Langedijk, waar het goed is om te leven, wonen, werken en recreëren.

Voor u allen een heel goed nieuw jaar 2008 .