Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (09-01)

OOSTERHOUT NB, 9 januari 2008

Doorrijder na ongeval door politie aangehouden

OOSTERHOUT: Een 25-jarige Oosterhouter reed weg nadat hij een parkeerschade had veroorzaakt bij Arkendonk. Dat gebeurde dinsdagavond 8 januari om 18.15 uur.

Tijdens het parkeren raakte hij een geparkeerde auto, waardoor een deuk en een kras op het rechterspatbord ontstond. De man bleef in zijn auto zitten en wilde wegrijden. Toen gedupeerde hem aansprak, antwoordde hij dat het allemaal wel mee viel. Hij reed vervolgens achteruit en ging er vandoor. Zijn kenteken was echter genoteerd, op basis waarvan de politie hem snel kon achterhalen. De 25-jarige Oosterhouter werd gearresteerd en is in het politiebureau verhoord. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor het verlaten van de plaats van een ongeval. Dat is overigens een misdrijf. De verdachte is na het verhoor weer in vrijheid gesteld.

712 bekeuring in het kader van: Val op, daar kun je mee thuis komen

OOSTERHOUT: Agenten van het politiedistrict Oosterhout bekeurden in de periode van 29 oktober tot 9 december in totaal 712 personen vanwege het fietsen zonder licht in het donker. Dat gebeurde in het kade van de provinciale verlichtingsactie Val op, daar kun je mee thuis komen

Deze actie richt zich vooral op scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs. Voor en/of achter geen licht kost 20,-. Geen reflectie op achterkant, trappers of wielen kost de overtreder eveneens 20,-. De politie controleert op dit moment in alle 68 Brabantse gemeenten intensief op het juiste gebruik van fietsverlichting. De actie is na de herfstvakantie op 29 oktober gestart en loopt nog tot en met 24 januari aanstaande. In de eerste periode van de handhaving zijn in heel Brabant 4.084 boetes uitgedeeld. In verband met het einde van de kerstvakantie voor de scholen, zal de politie in de week van 7 tot en met 13 januari weer extra streng controleren.

Het politiedistrict Oosterhout omvat de gemeenten Woudrichem, Werkendam, Aalburg, Geertruidenberg, Drimmelen, Oosterhout, Dongen, Gilze-Rijen, Loon op Zand en Waalwijk.

Zeven minderjarigen opgepakt voor baldadigheid/vernieling

OOSTERHOUT: De Oosterhoutse politie kreeg dinsdagavond 8 januari de melding van vernielzuchtige jongelui op de Statendam weg. Een getuige meldde dat de groep zich baldadig gedroeg bij de skatebaan. Daarbij zou een vuilnisbak vernield zijn. De politie pakte zeven minderjarigen op (5x13, 14 en 15 jaar oud). In het politiebureau bleek één van hen onschuldig te zijn. Hij is meteen in vrijheid gesteld. Tegen de andere zes verdachten is proces-verbaal opgemaakt wegens vernieling van een vuilnisbak. Na verhoor zijn de respectievelijke ouders ingelicht. In overleg met het Openbaar Ministerie en Bureau Halt wordt gekeken naar een passende straf.

Politie neemt rijbewijs in van dronken automobilist

WAALWIJK: Dinsdagavond 8 januari meldde een getuige dat een stomdronken automobilist dwars over een rotonde was gereden en de hele rijbaan nodig had. De gewaarschuwde agenten gingen op onderzoek uit en troffen de bewuste man rond 23.30 uur aan op de Overlaatweg. De 44-jarige Waalwijk had inderdaad de nodige alcohol gedronken. De man werd gearresteerd. Hij moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 810 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De hoge uitslag was reden om het rijbewijs van de verdachte in te vorderen. Verder maakten de agenten proces-verbaal tegen de man op en kreeg hij een rijverbod van 10 uur opgelegd. Daarnaast heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau
Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

Hennepkwekerij opgeruimd

OOSTERHOUT: De politie arresteerde twee bewoners (37-jarige man en 46-jarige vrouw) van een huurwoning aan de Lijndonk in Oosterhout op verdenking van overtreding van de Opiumwet. Bij een doorzoeking van de woning, op woensdag 9 januari 2008, vond de politie een hennepkwekerij bestaande uit circa 200 planten.
Verder bleek dat er stroom op illegale wijze werd afgetapt van het elektriciteitsnet. In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd. Tegen de twee verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. De ervaring leert dat het houden van een hennepkwekerij zelden op zichzelf staat. Behalve van overtreding van de Opiumwet is er bijvoorbeeld vaak sprake van diefstal van stroom of van brandgevaar en wateroverlast door het verkeerd aanleggen van de kwekerij. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband te brengen zijn met hennepkweek (o.a. moord, doodslag overvallen, bedreigingen en rip-deals).

Arrestatie na huiselijk geweld

OOSTERHOUT: De politie arresteerde dinsdagmiddag 8 januari een 28-jarige Bredanaar op verdenking van mishandeling en huisvredebreuk. Hij had met zijn 30-jarige ex-vriendin ruzie gekregen over de boedelscheiding. Dat leidde tot vernieling van huisraad en mishandeling van de 30-jarige Oosterhoutse. Ook weigerde hij om de woning van zijn ex te verlaten.
Na de arrestatie bleek dat de verdachte ook nog gezocht werd voor de diefstal van een personenauto, d.d. 28 december 2007. Verder stonden er nog een paar geldboetes voor hem open. De man is in het belang van het verdere onderzoek in verzekering gesteld.

Auteur: Jeroen Steenmeijer