Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 9 januari

Fryslân, 09-01-2008 o Politieberichten van woensdag 9 januari 07.00 t/m donderdag 10 januari 07.00 uur.

Burgum: twee verdachten bekennen 40 diefstallen en inbraken De politie heeft met de aanhouding van een 27-jarige man uit Grou en een 21-jarige inwoner van Warten circa 40 diefstallen en inbraken in Fryslân opgelost. De twee verdachten zitten nog vast. Een deel van de gestolen goederen is inmiddels teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren.

Verdachte op heterdaad aangehouden
Op 17 december werd de 27-jarige verdachte op heterdaad aangehouden bij een inbraak in een bedrijfspand in Veenwouden. Bij de aanhouding werd tevens het voertuig van de verdachte in beslag genomen. Daarin lagen diverse goederen, waaronder navigatiesystemen, een laptop en veel gereedschap. Deze goederen bleken veelal van diefstal afkomstig te zijn, voornamelijk gestolen bij bedrijfsinbraken en inbraken in boten. Bij onderzoek in de woning van de verdachte werden ook goederen aangetroffen, die aantoonbaar van diefstal afkomstig waren. Tijdens de eerste verhoren bekende de verdachte zes diefstallen, zie hiervoor ook de politieberichten van donderdag 3 januari.

Vervolg onderzoek en tweede aanhouding
Het onderzoek werd voortgezet, omdat de politie vermoedde dat er meer inbraken en diefstallen waren gepleegd. Al snel bleek dat de Grouster de inbraken en diefstallen niet allleen had gepleegd. Op 3 januari werd de 21-jarige medeverdachte in zijn woning in Warten aangehouden. Tijdens de verhoren die volgenden bekenden de twee ruim 40 diefstallen en inbraken in onder andere Noardburgum, Dokkum, Ferwert, Grou, Akkrum en Wolvega. De twee mannen zijn geleid voor de
rechter-commissaris en die heeft de verdachten in bewaring gesteld.

Aangetroffen goederen terug naar eigenaren
Inmiddels heeft de politie een deel van de aangetroffen goederen terug kunnen geven aan de rechtmatige eigenaren. Van een groot aantal goederen, het merendeel betreft gereedschap, zijn de eigenaren echter onbekend. Op de onderstaande fotos ziet u een deel van deze goederen:

Deel 1 van de gestolen goederen

Deel 2 van de gestolen goederen

Deel 3 van de gestolen goederen

Deel 4 van de gestolen goederen

Wanneer u één of verschillende van de getoonde goederen herkent wordt u verzocht om contact opnemen met de politie via 0900 - 8844. Nadat u een afspraak heeft gemaakt kunt u de goederen komen bekijken op het politiebureau in Burgum. Neem dan wel uw aangifte en/of goederenlijst mee.

Friens: politie zoekt getuigen van vernieling auto
De politie zoekt getuigen van de vernieling van een auto van een 45-jarige inwoner van Jirnsum. De man had zijn auto op maandag 7 januari omstreeks 06.00 uur geparkeerd op het afgesloten terrein van een gaslocatie aan de Overijsselsestraat. Toen de eigenaar van de auto op dinsdag 8 janauri zijn auto ging ophalen zag hij dat alle ruiten van het voertuig waren vernield. Onbekenden heben met stoeptegels de ruiten ingegooid. De politie zoekt getuigen van deze vernieling. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 8844.

De vernielde auto

Dokkum: brand in bedrijf
De politie heeft woensdagochtend de brandweer van Dokkum geassisteerd bij het blussen van een brand in een bedrijf aan de Voorstreek. Door nog onbekende oorzaak brak er brand uit. De brandweer was snel ter plaatse maar kon niet voorkomen dat een gedeelte van het bedrijfspand verloren ging. Gezien de vele rook ontwikkeling en het mogelijk vrijkomen van asbest werd de Holwerderweg door de politie tijdelijk voor alle verkeer afgesloten. De technische recherche stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van de brand.