Gemeente Lochem


Actueel

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Frans Spekreijse
Terugkijken is ook kijken naar de toekomst. Het verleden kunnen we niet veranderen, maar de toekomst kunnen we vormgeven. Dat geldt in de eerste en belangrijkste plaats voor ons persoonlijk leven. Iedereen kent zijn mooie, gelukkige, fijne, maar ook minder prettige momenten. Ik hoop dat wij in al die momenten de inspiratie en de kracht kunnen vinden om van 2008 iets moois te maken. Ik kan persoonlijk ook terugkijken. Het is alweer ruim een week geleden dat we de jaarwisseling hebben gevierd. Het was ook in onze gemeente geen rustige nacht. Er zijn vernielingen aangericht, zowel aan straatmeubilair, verkeerslichten, bushaltes, verkeersborden als aan particulier bezit. We zijn bezig te achterhalen wie de vandalen zijn en zullen hen laten opdraaien voor de kosten.

Ik ben nu twee jaar als burgemeester in deze prachtige gemeente actief en ik heb de balans opgemaakt.

Onze gemeente is erg ambitieus. We praten over een ontwikkelgemeente, een ondernemende gemeente, een gemeente als trendmaker. Dit zijn veelzeggende woorden die de vraag oproepen: 'kunnen we dit waarmaken?'. Het antwoord moet volmondig 'ja' zijn, maar daar is veel voor nodig. Ik wil een paar thema's met u aanstippen: Verbondenheid, dienstbaarheid, duurzaamheid, aandacht, ambitie en ontwikkeling, dat zijn de belangrijke zaken voor de komende jaren.

De toekomst van Lochem houdt ons allen bezig. Niet alleen de toekomst van 2008, waar onderwerpen spelen als armoedebeleid, jeugd, alcoholmatiging, cultuur, sport, vermindering van de regels, burgerparticipatie, duurzaamheid, veiligheid, bouw gemeentehuis, de etalage naar de toekomst, ondernemersacademie, infrastructuur, wonen en werken en mediation, maar juist ook een toekomstvisie voor de langere termijn. Hoe ziet Lochem er in 2022 uit? Gaan we fors uitbreiden en waar? Hoe ziet het buitengebied eruit? Wat wordt de positie van Lochem in de regio? Welke inwoners wonen er in Lochem in 2022? Is er voldoende werk? Voelen de Lochemers zich veilig? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen meedoet? Deze discussie zal in het eerste kwartaal van 2008 breed gevoerd worden zodat de raad in het voorjaar de koers en richting kan bepalen. Centraal hierbij moet staan hoe we onze burgers zo goed mogelijk kunnen bedienen, hun belangen kunnen behartigen en kwaliteit, topkwaliteit aan dienstverlening en besluitvorming kunnen garanderen. Het kan altijd beter, want wie ophoudt met verbeteren, houdt op met goed te zijn. Lochem kan trots zijn, kan groeien naar een eigen identiteit.

Verbondenheid is een belangrijk onderdeel van onze identiteit en de kern van mijn streven is dan ook het zoeken naar wat ons bindt en verbindt. Zoeken naar een goede verstandhouding met en tussen de Lochemers. Daarvoor is contact, gesprek, debat en samenwerking nodig tussen en met ons allen. Van belang hierbij is de betrokkenheid, de noodzaak aandacht te schenken aan anderen, naar anderen te luisteren, met anderen samen te leven en respectvol met elkaar om te gaan, dus het accepteren van diversiteit dat de gelijkwaardigheid en de openheid benadrukt.

Ik ben nu 2 jaar burgemeester van Lochem. Ik heb veel gesproken met ouderen en jongeren, verenigingen en instellingen. Steeds opnieuw trachtte ik te achterhalen en goed te luisteren naar wat hen werkelijk beweegt, wat hen dwars zit en waar ze het moeilijk mee hebben. Deze bezoeken zijn nodig om met verve en verstand van zaken te werken voor en aan de Lochemse samenleving.

Het college is klaar om de toekomst in te gaan. De ambtelijke organisatie is intensief betrokken bij het door ons allen gewenste kijk op de dienstverlening, ook al moet in 2008 de balans gevonden worden tussen kwaliteit en kwantiteit. De raad heeft door een andere vergaderstructuur keuzes gemaakt voor participatie, efficiëntie en betrokkenheid. We zijn ver genoeg in onze ontwikkeling om te kunnen zeggen dat we in de loop van 2008 klaar moeten zijn voor de toekomst voor onze burgers. Een mooi voorbeeld wat betreft de dienstverlening is het gegeven dat onze gemeente met de website in heel Gelderland bij de top 5 behoort en in vergelijking met alle gemeenten in Nederland met een inwoneraantal tussen de 25000 en 50000 inwoners in de top 10 staat. Dames en heren, dit is geen receptie maar een ontmoeting van mensen die iets gemeen hebben, namelijk dat ze iets hebben met onze prachtige gemeente Lochem; een groene gemeente, geliefd bij de toeristen; een ambitieuze en ondernemende gemeente, gewenst door ons allen; een vraaggestuurde gemeente gewenst door onze inwoners. Een gemeente die de sociale leefbaarheid, het groene karakter en de economische ontwikkeling wil versterken. Een heerlijke gemeente om te wonen, te werken en te verblijven. Ik roep u allen op ook in 2008 u in te zetten en te investeren in Lochem, het is het waard. Ik wens u een bevlogen, betrokken en vooral een gezond 2008.

Frans Spekreijse