Gemeente Lochem


wee burgers in het zonnetje tijdens nieuwjaarsreceptie

Maandag 7 januari vond weer de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie plaats. Burgemeester Frans Spekreijse wenste tijdens zijn nieuwjaarstoespraak iedereen een bevlogen, betrokken en vooral een gezond 2008 toe en riep de inwoners op zich ook in 2008 in te zetten en te investeren in de gemeente Lochem. Hierboven kunt u zijn toespraak nog eens teruglezen.

Evenals vorig jaar werden tijdens de nieuwjaarsreceptie twee mensen in het zonnetje gezet. Mensen die iets 'bijzonders' doen of hebben gedaan binnen onze gemeente maar die altijd op de achtergrond blijven. Dit jaar waren dit Jo Klaver en Tob de Bordes.

Jo Klaver
De Lochemse Jo Klaver (69) is al 25 jaar actief voor de kinderen uit Burundi. Getroffen door de erbarmelijke toestand van de zuigelingen heeft zij een stichting in het leven geroepen met als doel het verwezenlijken van consultatieburo's. Stichting Consulatieburo's Muyinga Burundi is een stichting die zich bezighoudt met inzamelen van geld voor het gehandicaptencentrum in Muyinga, Burundi. Wanneer de omstandigheden het toelaten bezoekt Jo de projecten een keer in de 5 jaar. Alle steun vanuit Nederland wordt goed gebruikt, niets blijft aan de strijkstok hangen, wat voor Burundi gegeven wordt gaat naar Burundi.

Tob de Bordes
Tob de Bordes is al meer dan een halve eeuw toneelspeler-verteller. Hij is nu 80 jaar en woont in een zelfgebouwd huis in een prachtige omgeving in Epse. Hij vertelt/speelt prachtige verhalen zoals sprookjes van Hans Christian Andersen, verhalen uit Rusland, dierenparabels, Chinese toneelsprookjes en kerstverhalen. Dat alles en nog veel meer vertelt/speelt hij in zijn huiskamer in Epse.

Verbinding
Jo Klaver en Tob de Bordes ontvingen ieder 250 euro om te besteden aan iets wat verbinding verbeeldt in de gemeente Lochem. Zo gaat Jo Klaver alle kinderen van groep 8 van de Lochemse basisscholen uitnodigen om een verhaal te schrijven over verbinden. Zij nodigt ze in het voorjaar uit in de Gudulakerk om daar de mooiste verhalen te laten voordragen. Het mooiste verhaal wordt gekalligrafeerd en hangt een jaar lang in de hal van het gemeentehuis in Lochem.

Top de Bordes nodigt mensen uit de hele gemeente uit voor een rondleiding in de Schouwburg. Een kijkje achter de schermen om zo mensen bij elkaar te brengen en te laten genieten van wat Lochem op cultureel gebied heeft. Hij zal zelf bij die gelegenheid ook een voorstelling verzorgen.