European Union




_________________________________

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over het besluit van de regering van Sri Lanka om zich terug te trekken uit de staakt-het-vurenovereenkomst
---

Reference: PESC/08/5 Date: 07/01/2008

RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/005

Brussel, 7 januari 2008

5055/08 (Presse 5)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over het besluit van de regering van Sri Lanka om zich terug te trekken uit de staakt-het-vurenovereenkomst

De EU betreurt ten zeerste dat de regering van Sri Lanka besloten heeft de staakt-het-vuren-overeenkomst die in 2002 met de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) gesloten is, op te zeggen. Dit besluit en de huidige militaire campagne betekenen een verdere verslechtering van de reeds moeilijke situatie waarin het land verkeert, mede wat de humanitaire aspecten en de mensenrechten betreft. Zonder de staakt-het-vuren-overeenkomst worden de vooruitzichten op onderhandelingen over een blijvende vreedzame oplossing voor het conflict in Sri Lanka nog kleiner. De EU betreurt vooral dat het werk van de waarnemersmissie in Sri Lanka zal worden stopgezet.

De EU is eveneens verontrust door de terreurdaden van de LTTE in de afgelopen maanden en de verklaringen waarin zij nog meer geweld aankondigen. De EU dringt er bij beide partijen op aan alle vijandelijkheden te staken en verdere escalatie te vermijden.

De EU roept de regering van Sri Lanka op zo spoedig mogelijk te komen met een substantieel decentralisatievoorstel op grond waarvan kan worden onderhandeld. Om een haalbare onderhandelingsgrondslag te vormen moet dat voorstel verder gaan dan wat in het verleden is voorgesteld, en de EU spoort beide partijen aan toe te werken naar een oplossing die zou leiden tot een vreedzame en blijvende oplossing voor het conflict.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom