Universiteit Utrecht


UUR-debat over Ublad

De functie van het universiteitsblad: journalistiek of communicatie?

De afgelopen jaren zijn er aan diverse universiteiten conflicten geweest rondom de universiteitsbladen. Een meningsverschil over het Leidse blad Mare tussen college van bestuur en redactie haalde zelfs de voorpaginaâs van de landelijke dagbladen. In Nijmegen en Utrecht werden universiteitsbesturen van censuur beschuldigd. Van censuur kan echter alleen sprake zijn wanneer het universiteitsblad een onafhankelijk journalistiek orgaan is, zoals aan de UvA en de Groningse universiteit. Elders (zoals in Utrecht) maakt het universiteitsblad onderdeel uit van de afdeling communicatie, en is dus medeverantwoordelijk voor het wel en wee van de universiteit.

Hoe onafhankelijk kan een redactie in zoân situatie zijn? De fundamentele vraag is met welke formule de universiteit het best gediend is. Sommigen zeggen: bij een academische cultuur hoort een universiteitsblad met zelfstandig journalistiek onderzoek. Anderen menen dat universiteitsbladen niet dienen om conflicten en misstanden op te sporen, maar in de eerste plaats de saamhorigheid binnen de organisatie moeten bevorderen, door positieve berichtgeving, aandacht voor uiteenlopende meningen en human interest. In dit UUR-debat wordt over deze zaken stelling genomen door Armand Heijnen, hoofdredacteur van het Ublad, en Ernst Arbouw, redacteur van de Groninger Universiteitskrant.

UUR-debatten worden georganiseerd door de Universiteitsraad.

Meer informatie
UR voorzitter Matthias Jorissen, 030 2537020, M.Jorissen@law.uu.nl. of UR personeelslid Ruud Abma, 030 2534742, R.Abma@uu.nl.

23-01-2008, 12:00 - 13:00 uur Kantine Minnaertgebouw