Gemeente Haren

Nieuwe milieuwetgeving

09/01/2008

Meer verantwoordelijkheid bij de ondernemer

Al langere tijd wil het kabinet de administratieve lastendruk voor het bedrijfsleven reduceren. Gevolg is, dat op 1 januari 2008 het nieuwe Activiteitenbesluit in werking is getreden. Voor de grootste groep van het bedrijfsleven gaan algemene milieuregels gelden. Met de komst van het Activiteitenbesluit is dat zeker voor een groot aantal bedrijven gelukt. Landelijk hoeven bijna 70.000 bedrijven geen meldingen meer te doen. Uitgangspunt blijft dat het milieu op een zelfde niveau wordt beschermd. Wel wordt de verantwoordelijkheid met meer nadruk bij de ondernemer gelegd. De nieuwe wetgeving heeft grote impact op het bedrijfsleven, zo ook in de gemeente Haren.

Wat zijn de grootste wijzigingen?
Twaalf bestaande Algemene Maatregelen van Bestuur (besluiten) zijn samengevoegd tot een wetgeving met algemene regels. Denk daarbij bijvoorbeeld aan regels voor horeca, transport- en opslagbedrijven, recreatiebedrijven, textielbedrijven, hout- en bouwbedrijven, tandartspraktijken, tankstations, detailhandel en woon- en kantoorgebouwen. Maar ook de opslag van vloeistoffen in ondergrondse tanks en de opslag van propaan zijn toegevoegd. Naast deze samenvoeging van wetgeving is voor nagenoeg de gehele bedrijfstak uit de metaalsector de vergunningplicht vervallen. Voor de agrarische sector is een aparte regeling van toepassing. Ook vervalt landelijk voor ongeveer 1300 bedrijven, op het moment dat de Waterwet in werking treedt, de vergunningplicht om afvalwater te lozen (de zogenaamde WVO-vergunning). Het lozen van afvalwater wordt dan gereguleerd door de algemene regels van het Activiteitenbesluit.

Voordelen?
De nu nog verplichte meldingen, keuringen en rapportages van bijvoorbeeld vloeistofdichte vloeren of installaties worden verminderd. In bepaalde situaties kan een ondernemer zelf een vergelijkbaar verantwoorde milieumaatregel nemen. Een grote groep bedrijven (met name MKB) hoeft ook geen milieuvergunning meer aan te vragen. Zij kunnen bij wijzigingen of het opstarten van een bedrijf, dit op een eenvoudigere manier melden bij de gemeente. Dit soort meldingen kunnen overigens straks ook digitaal plaatsvinden. Het aanleveren van de `papieren versie' blijft ook mogelijk. Echter, controle op naleven van de van toepassing zijnde milieuvoorschriften voor het bedrijf blijft bestaan.

Meer informatie?
Het Activiteitenbesluit biedt mogelijkheden maar kent ook zeker haar beperkingen! Wilt u meer informatie over het Activiteitenbesluit, dan kunt u terecht bij de heer F.J. Vollebergh, afdeling V&H, team Vergunningverlening, telefoonnummer 050 53 39 920.