Gemeente Amsterdam



Ruim EUR 1 miljoen subsidie voor ISH

9 januari 2008
-
Merije Sluijs

Vandaag opent Carolien Gehrels, wethouder Kunst en Cultuur, in Osdorp het nieuwe opleidingsinstituut van ISH: FAME-ISH. Het college van B&W stemt in met de verstrekking van een subsidie van EUR 1.100.000 voor Stichting ISH voor 2008. Daarnaast levert Koers Nieuw West een financiële bijdrage van EUR 250.000 per jaar voor een periode van vier jaar. Woningbouwcorporatie Ymere geeft ISH de komende vier jaar een huurkorting van in totaal EUR 1 miljoen. Stichting ISH biedt opleidingen en re-integratietrajecten op verschillende culturele terreinen voor Amsterdamse jongeren.

De ambities van ISH sluiten goed aan bij de stedelijke doelstellingen in het kader van Jong Amsterdam. Vooral een succesvolle schoolloopbaan, brede talentontwikkeling, een goede overgang van onderwijs naar arbeidsmarkt en een uitdagender leer-, leef- en woonomgeving zijn hierbij van belang. Wethouder Gehrels: "Politiek is perspectief bieden. ISH is een positief en heel professioneel instituut, waar jongeren aantoonbaar hun talenten kunnen ontwikkelen. ISH raakt aan twee van de ambities uit onze hoofdlijnennota Kunst en Cultuur, namelijk Talentontwikkeling en Prachtwijken. Daarnaast zorgt ISH voor Sport in de wijk, ook heel belangrijk. Dankzij ISH zijn Amsterdamse jongeren nu tot in New York te zien. We geven die Amsterdamse jongeren een professionele praktijkomgeving waar theater, sport en straatcultuur samenkomen."
De jongeren worden uitgedaagd om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen door hen in contact te brengen met `excellente rolmodellen': alleen het beste op het vakgebied leidt tot ontwikkeling van het beste in jezelf is de gedachte. Naast opleidingen biedt ISH re-integratietrajecten gericht op jongeren aan de onderkant van samenleving en op voortijdige schoolverlaters.

Koers Nieuw West
Naast de subsidies van de gemeente en Ymere levert ook Koers Nieuw West een financiële bijdrage van EUR 250.000 per jaar voor een periode van vier jaar. Koers Nieuw West is een samenwerkingsverband van de stadsdelen Bos en Lommer, Osdorp, Slotervaart, Geuzenveld-Slotermeer, de gemeente Amsterdam, woningbouwcorporaties, ondernemers, bewoners, scholen en andere maatschappelijke organisaties. De komende jaren is Koers Nieuw West actief om de maatschappelijke positie van de bewoners te verbeteren. Stadsdeelvoorzitter Marjo Teuling van Osdorp: "Wij zien ISH als een schat voor Nieuw West die jongeren extra kansen biedt. Het is een welkome aanvulling in opleidingsmogelijkheden hier in Nieuw West. Koers Nieuw West heeft daarom besloten om ISH vier jaar met EUR 250.000 te steunen en wij verwachten dat ISH zich als opleidingsinstituut zal bewijzen."

FAME-ISH
De Stichting ISH bestaat sinds 1999. Vanuit deze basis is vorig jaar oktober FAME-ISH gestart in samenwerking met het ROC van Amsterdam en de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam. Er zijn opleidingen te volgen in verschillende vormen van straatcultuur, zoals skaten, breakdance, hiphop, rap, beatbox. Jongeren krijgen zo de kans om zich onder begeleiding van topdocenten verder te bekwamen in dans, sport, theater en muziek.
Het instituut zit in de voormalige Academie voor Lichamelijke Opvoeding in het stadsdeel Osdorp. Woningbouwcorporatie Ymere heeft het oude ALO-complex voor ISH aangekocht en knapt het gebouw op. Daarmee investeert Ymere niet alleen in huizen, maar ook in voorzieningen die bijdragen aan de kwaliteit van het dagelijkse leven en die bewoners kansen bieden om zich te ontwikkelen. Ymere geeft ISH de komende vier jaar een huursubsidie van EUR 250.000 per jaar.