Gemeente Breda

Milieuprogramma 2008: milieuactiviteiten op weg naar een duurzame stad

Breda heeft het milieuprogramma 2008 vastgesteld. Dit programma wordt ieder jaar samengesteld en beschrijft de activiteiten op milieugebied voor het komende jaar.

Het is een jaarlijkse concretisering van de Milieuvisie 2015, die in 2004 is opgesteld. Het milieuprogramma beschrijft activiteiten die de Gemeente Breda in 2008 gaat uitvoeren op het gebied van afval, bodem, energie, externe veiligheid, geluid, geur, lucht, natuur en water. In 2008 staan onder andere het nog verder verbeteren van de luchtkwaliteit, het uitwerken van het klimaatbeleid en de beschikbaarheid van alternatieve motorbrandstoffen op het programma. Wethouder Willems van milieu: `We werken aan een duurzame stad. Duurzaamheid is echter niet alleen van de afdeling milieu van de gemeente, het gaat om de hele gemeentelijke organisatie. Bovendien werken we actief samen met externe partijen, zodat ook in alle in stedelijke ontwikkelingen het aspect duurzaamheid wordt meegenomen.'

Verbeteren luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit in Breda voldoet nog niet aan de Europese regels en daarom treft Breda ook volgend jaar maatregelen. De twee belangrijkste bronnen van luchtverontreiniging, intensieve veehouderij en verkeer, krijgen prioriteit. Breda wil in 2008 ook diverse doorstromingsmaatregelen doorvoeren op bijvoorbeeld de Noordelijke rondweg en de Claudius Prinsenlaan, en de gemeente werkt dit jaar het onderzoek uit naar een efficiëntere bevoorrading. Deze maatregelen dragen bij aan een schonere lucht, maar ook aan een betere bereikbaarheid, minder stank- en geluidsoverlast, betere verkeersveiligheid en meer economische vitaliteit van de stad.

Uitwerken klimaatbeleid

De VNG heeft namens de Nederlandse gemeenten een klimaatakkoord afgesloten met het Rijk. Afgesproken is dat gemeenten een hoge prioriteit geven aan de uitvoering van klimaatbeleid. In de Milieuvisie 2015 heeft Breda al de ambitie opgenomen om in 2015 een eind op weg te zijn om een energieneutrale stad te zijn. Deze doelstelling en de afspraken uit het klimaatakkoord werkt de gemeente in 2008 met de Energieraad en andere energiepartners verder uit in een nieuw gemeentelijk klimaatprogramma. Dit programma moet in 2008 af zijn.

Beschikbaarheid alternatieve motorbrandstoffen

Het rijden op alternatieve brandstoffen kan een grote bijdrage leveren aan een beter milieu, omdat deze vaak schoner en energiezuiniger zijn. Om dit duurzame gedrag te stimuleren werkt Breda mee aan de provinciale pilot Clean Fuel. Doel van deze pilot is het realiseren van een dekkende netwerk voor schone brandstoffen binnen Noord-Brabant. Breda gaat in het kader van deze pilot een locatie zoeken voor een tankstation dat alleen schone brandstoffen aanbiedt. Daarnaast wil Breda in 2008 de eerste aardgas vulpunten in de stad realiseren.

Samen werken aan een duurzame stad

De Gemeente Breda werkt met externe partners aan een duurzame stad. Voorbeelden van deze samenwerking zijn de Energieraad, het Platform Duurzaam Breda, het Brabants Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit, het programma Brabant Veiliger, studieprojecten met Hogeschool Avans op het gebied van duurzaam ondernemen en (groene) inrichting van de spoorzone en de Grafische cirkel. Ook werken de gemeente en het waterschap samen aan het op peil brengen van de waterkwaliteit en
-kwantiteit. Al deze samenwerkingsprojecten worden in 2008 voortgezet.

Duurzaamheid binnen de gemeentelijke organisaties

Naast deze activiteiten die in het milieuprogramma staan beschreven streeft Breda naar duurzaamheid in de eigen organisatie. De gemeente wil dat het aspect duurzaamheid altijd in alle beleidsterreinen wordt meegenomen. De gemeente heeft daarvoor een aantal initiatieven opgestart, die in 2008 verder worden uitgewerkt. Zo is het project duurzaam inkopen gestart dat moet zorgen dat in 2010 75% van alle gemeentelijk inkopen duurzaam is.

Breda, 9 januari 2008