Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA roept Karel De Gucht op om voet bij stuk te houden inzake Servië en het uitleveren van de oorlogsmisdadigers (09/01/08)

N-VA doet een oproep aan minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht om voet bij stuk te houden in het EU-lidmaatschapsdossier van Servië. Vooraleer de EU het Stabilisatie- en Associatieakkoord (SAA) met Servië ondertekent, moet Servië eerst de oorlogsmisdadigers Mladic en Karadzic uitleveren aan het Joegoslavië-tribunaal.

Gisteren liet huidig EU-voorzitter en Sloveens minister van Buitenlandse Zaken Dimitrij Rupel aan enkele EU-correspondenten uit Brussel weten dat hij het Stabilisatie- en Associatieakkoord met Servië eind deze maand wil laten ondertekenen. Servië heeft Mladic en Karadzic nochtans nog altijd niet uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal. Blijkbaar zouden er gisteren ook contacten geweest zijn met de Belgische minister van Buitenlandse Zaken De Gucht.

Op 19 december 2007 heeft Jan Jambon (N-VA) in de commissie Buitenlandse Zaken hierover reeds een mondelinge vraag gesteld aan de minister. Karel De Gucht heeft toen klaar en duidelijk geantwoord dat hij dit akkoord niet zou ondertekenen zolang als Servië deze oorlogsmisdadigers niet heeft uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal. N-VA steunt ten volle dit standpunt en hoopt dat de minister zich daaraan houdt.

Elke lidstaat van de EU heeft het recht om deze eventuele ondertekening door de Raad te blokkeren op basis van de voorwaarde van volledige samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal. Voor N-VA is het ondenkbaar dat men zulke oorlogsmisdadigers vrijuit zou laten gaan om louter politieke redenen.

Auteur:
Jan Jambon
Kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be