Gemeente Hilversum

Strategische visie Museum Hilversum

9 januari 2008
Museum Hilversum richt zich met name op jonge monumenten, zoals er veel te vinden zijn in Hilversum. Daarnaast komt er een steunstichting die het museum ondersteunt in het realiseren van haar ambities door het binnenhalen van sponsorgelden. Netwerken van bestuursleden zullen daar bij benut worden. Het college wil daarnaast het bezoek aan Museum Hilversum en de Dudok Dependance in het Raadhuis graag bevorderen. Daarom stelt het college de raad voor om het publiek elke woensdag gratis toegang te geven. Ook wil het college vanaf het schooljaar 2008/2009 alle groepen 7 en 8 van de basisscholen in Hilversum een gratis bezoek laten brengen aan Museum Hilversum en de dependance. Dat zijn de belangrijkste punten uit het strategisch beleidsplan voor het Museum Hilversum. In het beleidsplan zet het museum zijn doelstelling en visie uiteen en wordt beschreven hoe het museum deze in de komende jaren zakelijk en inhoudelijk hoopt te realiseren.

Afgelopen zomer besloot het college het Museum Hilversum niet te verzelfstandigen. Het strategisch beleidsplan van het museum geeft nu duidelijkheid over de richting die het Museum uit gaat. Inhoudelijk wordt er enerzijds meer nadruk gelegd op de lokale geschiedenis in de vaste opstelling van het museum. Onder andere door het realiseren van een interactief open depot. Anderzijds zal het museum zich in exposities en activiteiten met name richten op Hilversum als stad van jonge monumenten. Het raadsvoorstel van januari '08 vraagt de raadsleden in te stemmen met het gewijzigde beleidsplan en de oprichting van de steunstichting.

Museum Hilversum levert daarmee een positieve bijdrage aan de profilering van Hilversum als stad van jonge monumenten en aan de bevordering van het cultuurtoerisme. Een doordachte mix van activiteiten moet Hilversum als architectuur- en cultuurhistorische interessante stad op de kaart zetten. Daarbij is ook ruimte voor het actuele debat en nieuwe ontwikkelingen. De mix tussen cultuurhistorie en architectuur, biedt interessante mogelijkheden om als museum de raakvlakken en kruisbestuiving tussen verschillende disciplines te onderzoeken en te stimuleren. Interieurarchitectuur en vormgeving bijvoorbeeld, liggen als de 'binnenkant van architectuur' in een logisch verlengde van de aandachtsgebieden van het museum. Het zijn bovendien onderwerpen die een brede groep bezoekers aanspreken gezien het succes van bijvoorbeeld de tentoonstelling over Frank Lloyd Wright en zijn Nederlandse tijdgenoten die het museum eerder organiseerde.

Museum Hilversum maakt twee grote tentoonstellingen per jaar naar aanleiding van actuele ontwikkelingen in de aandachtsgebieden van het museum. Ook vinden ongeveer vier kleinere presentaties en debatten plaats over actuele, lokale ontwikkelingen en organiseert het museum rondleidingen.
Op 2 februari opent de tentoonstelling Routine, de wereld van de forens. Deze publiekstentoonstelling gaat in op de herkomst, het heden en de toekomst van het forensen. Film en videobeelden laten de mentale kanten van het woon/werkverkeer zien, er is een prototype auto van de toekomst en er zijn, ondermeer, allerlei voorbeelden van objecten waarmee de forens zich dagelijks omringt. Na de zomer is in Museum Hilversum het werk te zien van de onlangs overleden persfotograaf Stevens.