Gemeente Hilversum

College tekent voor nieuwe woondienstenzones

9 januari 2008
De Hilversumse Meent krijgt een eigen woondienstenzone. Met het oog daarop zal het college van burgemeester en wethouders een samenwerkingsovereenkomst ondertekenen met de woningcorporatie Gooi en omstreken, de zorgaanbieders Zorgpalet, Vivium en Versa/SIS, de bibliotheek, Steunpunt Mantelzorg en de stichting Hilversumse Meent.

Naast het inmiddels gerealiseerde infoloket WWZ zal binnen de woondienstenzone prioriteit worden gegeven aan levensloopbestendige woningen, leefbaarheid, participatie van jong en oud en welzijnsactiviteiten. Met behulp van een provinciale subsidie zullen bovendien diensten aan ouderen, gehandicapten en chronisch zieken worden aangeboden in het kader van de WonenPlus-regeling. Binnen twee jaar moeten de voornemens hun beslag hebben gekregen in de Hilversumse wijk.

Hilversum Zuid
Ook Hilversum Zuid krijgt op termijn eigen woondienstenzones. Voor de samenwerking daar zal het college binnenkort een intentieovereenkomst ondertekenen met de woningcorporatie Dudok Wonen en de zorgaanbieders HilverZorg, Zorgpalet en Versa/SIS. Voor de woondienstencentra 'De Egelantier' en 'Zuiderheide' zal worden onderzocht hoe zorg, welzijn en diensten zodanig aan ouderen en mensen met een beperking kunnen worden aangeboden, dat zij zo lang mogelijk thuis en in de wijk kunnen blijven wonen. Een samenhangend aanbod van diensten als alarmopvolging, boodschappenservice, eerstelijns gezondheidszorg en praktische hulpverlening is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Naast aandacht voor zorgvragen van de "eigen" bewoners zal uiteraard worden ingespeeld op (zorg)vragen die bij de buurtbewoners leven.

In het kader van Wonen, Welzijn en Zorg wil de gemeente woondienstenzones maken die bereikbaar zijn voor alle inwoners. In Hilversum is een woondienstenzone een gebied van ongeveer 300 meter rondom een voorzieningencentrum. In dit centrum zit minimaal een team voor zorg- en welzijnsdiensten en een aantal vestigingen voor medische en persoonlijke dienstverlening. Daarbinnen is ook ruimte voor commerciële voorzieningen. Met deze ondertekeningen zet het college wederom een belangrijke stap naar een integraal wonen, welzijn en zorgbeleid in Hilversum.