Gemeente Hilversum

Jeugdbeleid zet in op veilig opgroeien en meedoen

9 januari 2008
De ontwikkeling van Brede scholen, de komst van Centra voor Jeugd en Gezin, ondersteuning van Scouting-activiteiten, meer speelplekken voor de jeugd en wethouder Jeugdzaken Erik Boog die via Hyves met jongeren communiceert. Het is maar een greep uit de vele voornemens waarmee het college het nieuwe jeugdbeleid van de gemeente Hilversum inhoud wil geven.

Wethouder Boog spreekt van een trendbreuk. "De tijd van bezuinigen op het jongerenwerk is voorbij, we investeren weer in de Hilversumse jeugd." Maakte de gemeenteraad eerder al extra geld vrij voor het jeugdbeleid en het Hilversumse onderwijs, op 15 januari zal de commissie welzijn zich buigen over toekomstige acties.

In de kadernota noemt het college een aantal onderwerpen waaraan ze de komende jaren extra aandacht wil geven. Ten eerste is dat jongerenparticipatie. Het college stelt geld beschikbaar voor initiatieven van kinderen en jongeren, zodat zij kunnen laten zien waar zij goed in zijn. Zelf bedachte ideeën komen in aanmerking voor een financiële bijdrage. Jaarlijks vindt in het Raadhuis een culturele jongerenmanifestatie plaats, die jonge talenten een podium biedt. Jongeren zullen ook actiever betrokken worden bij het maken en uitvoeren van gemeentelijke plannen die hen aangaan.

Het college wil ook minimaal drie Centra voor Jeugd en Gezin in Hilversum. In deze centra kunnen ouders, kinderen en professionals snel en gemakkelijk terecht met allerlei vragen over opvoeden en opgroeien. Organisaties die zich op de jeugd richten moeten daarvoor beter gaan samenwerken. Riskant alcoholgebruik onder jongeren vindt het college een groot probleem. Inmiddels zijn al diverse activiteiten georganiseerd om dit probleem aan te pakken. In 2008 komt er met name aandacht voor de handhaving van de regels in supermarkten en de horeca.

Het realiseren van Brede scholen wordt gestimuleerd. De Brede school is een netwerk van voorzieningen om de ontwikkeling van de jeugd te bevorderen. Daarbij kan het gaan om combinaties van onderwijs, naschoolse opvang, culturele en sportactiviteiten. Ouders, (wijk)bewoners en wijkorganisaties kunnen een rol spelen bij de uitvoering van de activiteiten voor de jeugd.

In de wijken moet ook voldoende ruimte zijn voor kinderen en jongeren om te spelen en elkaar te ontmoeten. Daarom zullen er meer speelplekken worden gerealiseerd. Jongeren die grote overlast veroorzaken en grenzen overschrijden worden aangepakt.